21. studeni 2017. | Autor: [email protected]

Varaždin partner na HICAPS projektu

Grad Varaždin je partner u projektu HICAPS – HIstorical CAstle ParkS odobrenom u sklopu EU programa Interreg Central Europe sa prioritetnom osi prirode i kulture, a s ciljem poticanja trajnog rasta na području Srednje Europe. 

Fokus projekta je evaluacija i revitalizacija gradskih parkova, a namjera projekta je jačanje javnog i privatnog sektora kako bi se poboljšalo upravljanje povijesnim parkovima te dizanje svijesti o njima kao kulturnom nasljeđu.

U okviru projekta koji će trajati 3 godine (vrijeme provedbe projekta: 1. lipnja 2017. do 31. svibnja 2020. godine) partneri će zajedno izraditi Integralnu strategiju, a u okviru lokalne aktivnosti svaki partner će realizirati pilot projekt čija će evaluacija rezultirati  izradom Akcijskog plan. Konkretnije, aktivnosti u Varaždinu će se odnositi na uređenju dijela šetališta Josipa Juraja Strossmayera odnosno parka oko Starog grada s ciljem povećanja dostupnosti osobama smanjene pokretljivosti.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.798.274,20 EUR, dok je proračun Grada Varaždina u provedbi 171.314,45 EUR i sufinancira se u iznosu od 15% (sufinanciranje od strane EU 85%).

 

HICAPS se čvrsto temelji na zajedničkoj strategiji implementacije i upravljanja i od velikog je značaja za širu javnost jer se izravno odnosi na milijune stanovnika u cijeloj srednjoj Europi.

 

Raznolikost iskustava partnera osigurat će transnacionalnu dodanu vrijednost koja podržava široku disperziju rezultata projekta u mnogim drugim regijama srednje Europe.

 

Projektni partneri:

 

Vodeći partner:

Općina Velenje (Slovenia)

 

Ostali partneri:

Znanstveno istraživački centar Bistra Ptuj (Slovenia)

Sveučilište u Ljubljani, Fakultet Arhitekture (Slovenia)

Fondacija Villa Ghigi (Italija)

Kujawsko-Pomorski e Voivodeship (Poljska)

Udruga za poticanje neformalnog obrazovanja, kritičkog mišljenja i filozofije u praksi “Mala filozofija” (Hrvatska)

Grad Varaždin (Hrvatska)

Općina Bedekovčina (Hrvatska)

Općina Ferrara (Italija)

Rzeszow Regional Development Agency joint-stock company (Poljska)

 

Više o projektu na: http://www.interreg-central.eu/Content.Node/HICAPS.html