02. studeni 2023. | Autor: Maja Hrešć

Varaždin osvojio titulu UNESCO-vog grada glazbe!

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj i direktorica Turističke zajednice Grada Varaždina Jelena Toth u četvrtak su na konferenciji za novinare na kojoj je sudjelovala i voditeljica i glavna tajnica Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija Rut Carek priopćili kako je Grad Varaždin osvojio titulu UNESCO-vog kreativnog grada iz područja glazbe, pridruživši se tako odabranom društvu gradova iz cijeloga svijeta koji se nalaze na UNESCO-voj listi kreativnih gradova.

„Nakon opsežnih priprema, na inicijativu Turističke zajednice grada Varaždina, koja je uz potporu Grada Varaždina te u suradnji s glazbenim i kulturnim institucijama pripremala kandidaturu, Grad Varaždin prijavljen je krajem lipnja na javni poziv za prijavu na natječaj za proglašenje UNESCO-ova kreativnog grada u 2023. godini, kojeg je raspisalo Ministarstvo kulture i medija i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO.“ – rekla je Jelena Toth. Naglasila je kako je Varaždin postao prvi grad u Hrvatskoj koji se može pohvaliti ovom titulom, a službena potvrda o pridruživanju Varaždina UNESCO-voj mreži kreativnih gradova stigla je prekjučer, na sam Svjetski dan gradova, kada je UNESCO objavio popis od 55 gradova, novih članova Mreže, odabranih na natječaju za proglašenje UNESCO-ova kreativnog grada za 2023.

Proglašeni kreativni gradovi prepoznaju važnost održivog urbanog razvoja te se obvezuju jačati ulogu kulture i kreativnosti.

„UNESCO je UN-ova specijalizirana organizacija za kulturu, obrazovanje i znanost. Ima vrlo visoke kriterije, čemu smo već svjedočili kandidiravši našu staru baroknu jezgru još 2005. godine, tada nismo uspjeli, a ovu kandidaturu za grad glazbe napravili smo i 2014. godine kad također nismo uspjeli. No, sada kad je oformljena jedna odlična ekipa, na čelu s našom Turističkom zajednicom, Glazbenom školom, uz Varaždinske barokne večeri, uz naše obrtnike koji izrađuju glazbala, i uz sve to što Grad Varaždin čini da bude prepoznatljiv grad glazbe, znali smo da ćemo uspjeti. Zato čestitam svima, i djelatnicima u kulturi, i našem HNK koji se uključio, što smo uspjeli i postali prvi UNESCO grad glazbe na ovom području.“ – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

UNESCO-va mreža kreativnih gradova osnovana je 2004. godine kako bi ojačala suradnju s gradovima koji su prepoznali kreativnost kao strateški čimbenik održivog razvoja s gospodarskih, socijalnih, kulturnih i okolišnih aspekata. Mreža sada broji 350 gradova iz više od sto zemalja svijeta i pokriva sedam kreativnih područja: obrte i tradicijske umjetnosti, dizajn, film, gastronomiju, književnost, medijske umjetnosti i glazbu.

Rut Carek, voditeljica i glavna tajnica Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija te izaslanica ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, izrazila je veliko zadovoljstvo što je upravo Varaždin osvojio ovu titulu te čestitala gradonačelniku i svima koji su dugogodišnjim ulaganjem u kulturu i kulturnu baštinu Varaždina doprinijeli ovom rezultatu. „Kad pogledate i koliko je udruga tu prisutno, svjesni smo koliko je bitna podrška lokalne vlasti grada, županije, ali i Ministarstva kulture, a ovo je zapravo poziv za sve nove, mlade generacije, da i dalje promiču, usavršavaju i budu ponosni što je Varaždin postao još jedna vidljiva točka u globalnoj mreži UNESCO-vih gradova.“ – rekla je Rut Carek.