17. studeni 2022. | Autor: dd

Varaždin odao počast žrtvama Domovinskog rata

U Varaždinu je u četvrtak 17. studenog  2022. godine  na Trgu kralja Tomislava ispred Gradske vijećnice lampionima ispisano ime Vukovara.

Tim već tradicionalnim , dostojanstvenim činom, dan uoči Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje odana je  počast poginulim braniteljima Vukovara i Škabrnje, kao i svim nedužnim poginulim civilima u Domovinskom ratu. Obilježavanje su zajedno organizirali Grad Varaždin i Varaždinska županija u suradnji s udrugama proisteklim  iz Domovinskog rata, a svečanost su uveličali i predstavnici Varaždinske građanske garde i Husarske garde Varaždinske županije.

 

Svijeće su upalili ime Grada Varaždina gradonačelnik Neven Bosilj, zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković, predsjednica Gradskog vijeća  Zdravka Grđan, zastupnica u Hrvatskom saboru Barbara Antolić Vupora, u ime Varaždinske županije pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić, potpredsjednik Županijske skupštine Željko Posavec, a s njima i predstavnici Policijske uprave varaždinske, te predsjednik  Dječjeg Gradskog  vijeća Lovro Ledenko  te prisutni članovi Gradskog vijeća kao i članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata te  ostali ugledni građani

 

U ime Varaždinske županije prigodnim riječima obratila se Ljubica Božić, pročelnica UO za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje te je između ostalog istaknula: Vukovar je prerastao u simbol hrabrosti i žrtve, pobjede i zajedništva u Domovinskom ratu, kao i Škabrnja, mjesto jednog od najvećih stradanja.

 

Gradonačelnik Bosilj u svom je govoru između ostalog istaknuo da su se zahvaljujući braniteljima Varaždin i Vukovar povezali  neraskidivim nitima 1991. godine kada je varaždinska policija otišla u obranu Vukovara. Gradonačelnik se prisjetio 21 poginulog i 5 nestalih pripadnika varaždinske policijske uprave te je izrazio sućut njihovim obiteljima i suborcima.  Bilo je puno pripadnika varaždinske policije koji su do zadnje kapi krvi branili Vukovar, a danas su Varaždin i Vukovar gradovi prijatelji. – istaknuo je Neven Bosilj. Posebno je naglasio ulogu Damira Laljeka, jednog od najvećih heroja obrane Vukovara kojeg je pozvao da se također obrati nazočnima. Damir Laljek je najavio odlazak u Vukovar gdje će u sutra,  petak, zajedno s predsjednicom Gradskom vijeća Zdravkom Grđan u ime Grada Varaždina sudjelovati u protokolu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

 

U sjećanje na sve žrtve pjesmu „Stoji grad“ Hrvoja Hegedušića  pročitala je Bella Sedlar, učenica 5. Osnovne škole Varaždin, a župnik Župe svetog Nikole, prečasni Stjepan Najman, dekan istočnovaraždinskog dekanata i kanonik Zbornog kaptola predvodio je molitvu za sve poginule, nestale i ranjene.