29. svibanj 2015.

Varaždin nije u drugom krugu za EPK

pk steve green.jpe

Grad Varaždin nije izborio ulazak u drugi krug izbora za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Za tu prestižnu titulu nastavljaju se natjecati  Rijeka, Osijek, Pula i Dubrovnik.  Objavio je to na netom završenoj konferenciji za medije u Kući Europe u Hrvatskoj Steve Green, predsjednik Povjerenstva nezavisnih stručnjaka za izbor Europske prijestolnice kulture 2020, kada će tu titulu uz jedan hrvatski grad ponijeti i jedan grad iz Irske.
O gradovima kandidatima i njihovim programima odlučivalo je dvanaest nezavisnih stručnjaka. To su Sylvia Amann, Cristina Farinha, Agnieszka Wlazel koje je imenovao Europski parlament, Steve Green, Jordi Pardo, Suzana Žilič Fišer potvrđenih u Europskoj komisiji, Ulrich Fuchs, Aiva Rozenberga, Pauli Sivonen iz Europskog vijeća, Anton Rombouts iz Odbor regija, te hrvatski predstavnici Ivana Katurić i Maroje Mrduljaš. Oni su proteklih dana razgovarali s izaslanstvima Dubrovnika, Đakova, Osijeka, Pule, Rijeke, Splita, Varaždina, Zadra i Zagreba koji su, nakon istaknute kandidature u travnju, na susretu sa stručnjacima od srijede do danas trebali i detaljno objasniti viziju svojih gradova kakvu žele ostvariti kroz projekt Europske prijestolnice kulture.
            Kandidaturu Varaždina i regije sjever pred članovima Povjerenstva predstavili su jučer poslijepodne članovi izaslanstva predvođeni Goranom Habušem, gradonačelnikom Varaždina i Raymondom Rojnikom, voditeljem Ureda koji je proteklih mjeseci radio na prijavnici, projektima i kandidaturi. Odluka povjerenstva temeljila se  na šest glavnih kriterija, naglašeno je u Kući Europe, a to su doprinos dugoročnoj strategiji, europska dimenzija, kulturni i umjetnički sadržaj, sposobnost izvođenja, doseg i upravljanje projektnim ciklusom. Okupljene su danas pozdravili uz predsjednika Povjerenstva Greena, Berislav Šipuš-ministar kulture RH, te Sylvain Pasqua, voditelj ureda Europske prijestolnice kulture pri Europskoj komisiji. Konačno ime hrvatskog grada koji će ponijeti titulu Europske prijestolnice kulture 2020 znat će se početkom 2016. godine.
         Primivši vijest iz Zagreba, varaždinski gradonačelnik Goran Habuš je komentirao: Žao mi je što nismo prošli dalje jer sam bio uvjeren da  radimo dobar posao. U pripremama smo napravili mnogo i čestitam ekipi na čelu s Raymondom Rojnikom koja je pripremala kandidaturu. Čestitam gradovima koji su prošli dalje i pred kojima je ozbiljan posao da opravdaju te ocjene. Za otprilike mjesec dana dobit ćemo objašnjenje pa ćemo vidjeti gdje smo pogriješili i zašto članovi komisije nisu prepoznali i vrednovali naš regionalni koncept. Iako nećemo nositi titulu prijestolnice kulture, mi ćemo nastaviti raditi po tom projektu oko kojeg smo uspjeli okupiti gradove sjeverne Hrvatske. Mi taj projekt nismo pokrenuli samo radi kandidature, već smo rekli da ćemo projekte koji su dobri nastaviti bez obzira da li prođemo ili ne. Varaždin je oduvijek bio prepoznatljivi dio europske kulturne scene i to će svakako ostati.