03. travanj 2015.

Varaždin kreće s radom za opće dobro bez naknade

Sporazum o radu za opće dobro bez naknade

3.4.2015.-Varaždin je među prvim većim gradovima u Hrvatskoj u kojem će se provoditi projekt „Rad za opće dobro bez naknade“. Riječ je o projektu u kojem će svi korisnici zajamčene minimalne naknade biti u obvezi mjesečno raditi od 30 do 90 sati kako bi „odradili“ svoju zajamčenu mjesečnu naknadu. Sporazum o suradnji  na projektu, koji omogućuje novi Zakon o socijalnoj skrbi, potpisali su danas u Gradskoj vijećnici varaždinski gradonačelnik Goran Habuš i ravnatelj Centra za socijalnu skrb Varaždin Siniša Česi.

„Mjera je izrazito pozitivna jer joj je cilj prvenstveno povećanje radne aktivnosti i osjećaja korisnosti svih nezaposlenih, a radno sposobnih korisnika socijalne pomoći“. – rekao je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.
„ Na području Varaždina imamo 402 korisnika socijalne pomoći i većina je njih zadovoljna najavljenom mjerom.“ – naglasio je ravnatelj Centra za socijalnu skrb Siniša Česi.

Rad za opće dobro bez naknade u Varaždinu kreće od sredine travnja, a korisnici će raditi u tri gradske tvrtke: Čistoći, Parkovima i Gradskoj tržnici. Nakon današnjeg potpisivanja Sporazuma svi će korisnici socijalne naknade biti pozvani na prezentaciju projekta i potpisivanje ugovora. Odbiju li raditi, a radno su sposobni, na šest će mjeseci izgubiti pravo na zajamčenu naknadu koja, primjerice,  za samca iznosi 800 kn mjesečno.Inače, za socijalna davanja Grad Varaždin godišnje izdvaja 2,5 milijuna kuna, a u stanovima u svome vlasništvu stambeno zbrinjava 364 socijalno ugrožene varaždinske obitelji.