20. ožujak 2012.

VARAŽDIN I ŠMARJE PRIJAVLJUJU BAROKNI PROJEKT

20.03.2012. - Grad Varaždin i općina Šmarje pri Jelšah iz Republike Slovenije zajedno će prijaviti razvojni projekt na europski fond IPA kojim će biti osigurana sredstva za uređenje Muzeja baroka u Šmarju i barokne info-točke u Varaždinu. Na radnom sastanku održanom u utorak u Gradskoj vijećnici, Vjeran Radelić, zamjenik varaždinskog gradonačelnika primio je izaslanstvo općine Šmarje koju je predvodio gradonačelnik Jože Čakš.
 

S predstavnicama Razvojne agencije Sotla iz Šmarja, dogovoreno je da se tijekom travnja ove godine prijavi projekt u kojem će partneri biti i Koncertni ured Grada Varaždina te Muzej baroka iz Šmarja. Kako se očekuje, u toj slovenskoj općini uz pomoć sredstava iz europskog fonda bit će izgrađen muzej u kojem će biti predstavljena barokna umjetnost s područja Šmarja, odnosno Obsotelja i Kozjanskog.

Dijelom tih sredstava u Varaždinu  bi trebala biti uređena info-točka, prostor u kojem bi turistima i ostalim gostima bila predstavljena bogata povijest i kultura vezani uz razdoblje baroka. Ideja je da se uz pomoć multimedije prezentiraju Varaždinske barokne večeri,te suvremeno interpretira  arhitektura i umjetnost tog razdoblja. Grad Varaždin uskoro bi trebao odrediti prostor u kojem će se urediti barokna info-točka. Očekuje se da će ukupni proračun projekta biti  oko pola milijuna eura, a projekt bi trebao biti realiziran od veljače 2013. do travnja 2014. godine.