16. kolovoz 2018. | Autor: Dražen Dretar

Varaždin i dalje u užem izboru za Europsku prijestolnicu mladih 2021.

Varaždin je nakon službene potvrde Europskog foruma mladih u završnoj fazi kandidature za Europsku prijestolnicu mladih 2021.

Međunarodni nezavisni stručni žiri koji se sastoji od predstavnika europskih institucija, fokus-grupe predstavnika dosadašnjih i budućih europskih prijestolnica mladih te nezavisnih konzultanata, nakon dvomjesečne evaluacije prijave Varaždina za Europsku prijestolnicu mladih 2021., prijavu je ocijenio izrazito kvalitetnom i inovativnom, s više prednosti nego nedostataka.

Stručno je mišljenje da je koncept programa, pod nazivom Under Construction, ambiciozan, kreativan te inovativan, a ponajviše kvalitetan jer prati europske smjernice i politike za mlade te da je u skladu s Europskom strategijom za mlade, Ciljevima za mlade te smjernicama Europskog foruma mladih i stečevina Europske unije, a na što se Republika Hrvatska i obvezala prilikom ulaska u Europsku uniju.

Vrijedno je pohvale, kako je navedeno, što sama inicijativa i ideja dolazi od mladih ljudi koji žele promjene u svojem gradu te nastavljaju s uključivanjem što više mladih, ne samo na području Varaždina već i okolice. S druge strane, u završnoj će fazi više pozornosti trebati usmjeriti na izvedivost ovog kompleksnog projekta, smještajne kapacitete u slučaju većih međunarodnih događaja, kao i uključivanje različitih društvenih skupina mladih.

Proglašenje pobjednika bit će 21. studenoga u Novom Sadu (Srbija), dok će 15. studenog 2018. u Bruxellesu (Belgija) biti prezentiranje kandidature pred stručnim žirijem.

Ovim putem pozivamo mlade da se uključe kad će biti otvoreni pozivi od strane inicijative Varaždin za Europsku prijestolnicu mladih 2021. Sve aktualnosti možete pratiti na službenoj web stranici www.varazdin2021.eu i Facebook stranici Varaždin for European Youth Capital 2021.