15. ožujak 2024. | Autor: dd

Varaždin u finalu natjecanja za nagradu Europski grad drveća

Žiri Europskog vijeća za arborikulturu (European Arboricultural Council - EAC) ovih dana boravi u Hrvatskoj u terenskom posjetu i analizi gradova koji su odabrani za finale ovogodišnjeg izbora za prestižnu nagradu The European City of the Trees. U finalu se natječe i Varaždin, kojeg je danas, u petak 15. ožujka 2024. posjetila delegacija u sastavu Jan Goevert (Njemačka), Michal Zelenak (Slovačka) i Jan Willem de Groot (Nizozemska).

The European City of the Trees je nagrada koju Europsko vijeće za arborikulturu dodjeljuje od 2007. godine gradovima koji se ističu po kvaliteti u radu sa svojim stablima. Ocjenjuje se i nagrađuje isključivo skrb o urbanim stablima i rad u skladu s preporukama arborističke struke, a ne ostali elementi krajobraznog uređenja urbanih zelenih površina. Među nagrađenim gradovima prethodnih godina su Antwerpen,, Meran, Beč, Apeldorn, Trnava, Winterthur, Frankfurt na Majni,  Tallin, Krakow, Prag i Amsterdam.

 

Nakon službenog prijema kod zamjenika gradonačelnika g. Miroslava Markovića i suradnika, žiri je s predstavnicima gradskog komunalnog poduzeća Parkovi obišao gradske drvorede i parkove i pojedinačna stabla te se upoznao s praksom upravljanja gradskim stablima u Varaždinu. O stablima grada Varaždina brinu kvalificirani vrtlari koji radove obavljaju pod nadzorom magistre inženjerke urbanog šumarstva, zaštite prirode i okoliša koja je prošle godine dopunila stručni tim Parkova. Zaposlenici su educirani za sadnju i orezivanje prema europskim standardima, a tim Parkova čine i radnici koji posjeduju međunarodno priznate certifikate. Parkovi redovito sudjeluju na konferencijama, okruglim stolovima, stručnim skupovima i usavršavanjima kako bi pratili najnovija dostignuća na tom području. Njezi stabala u Varaždinu pristupa se organizirano, znalački i s najvećom pažnjom. Direktorica varaždinskih Parkova Jelena Sekelj komentirala je kandidaturu:

Počašćeni smo biti u finalu ovog natjecanja i ponosni smo što su prepoznati naši napori, ali i trud gradske uprave, institucija, škola, vrtića te brojnih pojedinaca koji nam pomažu brinuti se o drveću i podizati javnu svijest o važnosti njihovog očuvanja. U posljednjih nekoliko godina u Varaždinu smo ostvarili značajan napredak u vrednovanju drveća i razumijevanju njegove vrijednosti, ali i u pogledu aktivnosti održavanja, što potvrđuje i to što smo u finalu izbora za The European City of the Trees.“

Europsko Vijeće za Arborikulturu okuplja vodeće europske stručnjake i praktičare iz područja arborikulture iz 26 europskih zemalja s ciljem razvoja arborikulture kao struke te podizanja razine kompetencija u upravljanju urbanim stablima. Aktivno podržavaju istraživanja na gradskim stablima, educiraju i certificiraju stručnjake, unapređuju sigurnost pri radu sa stablima te prate i kontroliraju štetočine i bolesti. Zahvaljujući radu Europskog vijeća za arborikulturu tijekom godina rastu kompetencije pojedinaca i poduzeća koja se bave stablima u urbanim sredinama. Raste i kvaliteta upravljanja gradskim stablima u Europi, što je posebno važno sada u uvjetima klimatskih promjena koje imaju sve negativniji utjecaj na gradska stabla. Osim toga Europsko Vijeće za Arborikulturu radi na edukaciji i certifikaciji za “European Tree Worker” i “European Tree Technician”. Jedna od važnih funkcija AEC-a je koordinacija i predstavljanje europske arborikulture te podizanje razine profesionalizma i stručnosti u arborikulturi.

 

Konačan cilj svih projekata i aktivnosti Europskog vijeća za arborikulturu su zdrava stabla dugog životnog vijeka.  Hrvatsku u Europskom vijeću za arborikulturu predstavlja Sekcija za urbano šumarstvo Hrvatskog šumarskog društva i Hrvatska udruga za arborikulturu.

 

Naša zemlja će u lipnju biti domaćin godišnjeg okupljanja članica EAC-a što je razlog zašto se ove godine kandidati za dodjelu ove prestižne nagrade biraju među hrvatskim gradovima. Prvu analizu pristiglih prijava proveo je žiri u čijem su sastavu predsjednik HŠD akademik Igor Anić, te članovi izv. prof. dr. sc. Vinko Paulić-, Oliver Vlainić, Goran Huljenić i Damir Dramalija.