23. listopad 2023. | Autor: dd

Varaždin u europskom projektu o autonimnim vozilima

Početna radionica projekta GINEVRA koji se provodi u okviru Programa transnacionalne suradnje središnja Europa 2021-2027, održana je danas, u ponedjeljak 23. listopada 2023. godine u multimedijalnoj dvorani GMV-a u palači Herzer u Varaždinu.

Glavni cilj projekta GINEVRA je povećati svijest i suradnju tijela javnog sektora i drugih dionika, te poboljšati upravljanje na više razina kako bi se pripremila sigurna i građanima prilagođena implementacija autonomnih vozila u malim i srednjim gradovima Središnje Europe.

Grad Varaždin u suradnji s Razvojnom agencijom Sjever - DAN i inozemnim partnerima provodi projekt koji je sufinaciran iz programa Europske unije – INTERREG Central Europe, čija je ukupna vrijednost 2.536.965,40 EUR. U projektu GINEVRA surađuje 11 partnera i 3 suradnika iz 7 zemalja   Italije, Slovenije, Mađarske, Njemačke Austrije, Poljske i Hrvatske. Aktivnosti u sklopu projekta u Gradu Varaždinu bit će izvedene u vrijednosti 168.000 eura.

Na otvorenju radionice zamjenik gradonačelnika Grada Varaždin Miroslav Marković je istaknuo: Ovo je jedan od futurističkih projekata jer se radi o našoj budućnosti u kojoj govorimo o autonomnim vozilima. Budućnost je već tu i mi moramo vrijedno raditi kako bi je spremno dočekali. U ovom projektu napravit će se bitni koraci prema uvođenju autonomnih vozila i tehnoloških inovacija u sustavu pametnog grada koje će olakšati život naših sugrađana u budućnosti. Na primjeru umjetne inteligencije vidljivo je  koliko tehnologija u svijetu ubrzano napreduje i mi se za to moramo aktivno pripremati. – rekao je zamjenik gradonačelnika Marković poželjevši sudionicima projekta uspješan rad podsjetivši na europsko opredjeljenje da 20 posto prijeđenih kilometara  do 2030. godine bude ostvareno autonomnim vozilima. 

U nastavku radionice je Ivan Cvitković, mag. ing. traff., predavač na Odjelu za logistiku i održivu mobilnost, Sveučilišta Sjever održao predavanje  "Transformiranje gradova s potencijalom za poboljšanje života ljudi uvođenjem tehnoloških inovacija".  Govorio je o različitim stupnjevima autonomije vozila te o tehnološkim rješenjima koja već postoje u praksi te o onima pred kojima  predstoji daljnji razvoj u cilju potpune autonomije vozila.

 

Kako se ističe u sažetku projekta napredak tehnologije kod automatizirane vožnje stvorio je prilike za pametnu urbanu mobilnost. Automatizirana vozila sada su popularna tema s porastom programa pametnih gradova. Međutim, zakonodavci, urbani administratori, kreatori politika i planeri nisu spremni nositi se s mogućim poremećajem u prometu koje donose autonomna vozila, a koja bi potencijalno mogla zamijeniti konvencionalni prijevoz. Postoji nedostatak znanja o tome kako će nove mogućnosti poremetiti rad i koje su političke strategije potrebne za rješavanje takvog poremećaja.

Aktivnosti transnacionalne suradnje rezultirati će poboljšanim kapacitetima javnih tijela za provedbu koordiniranih i kooperativnih procesa teritorijalnog upravljanja u smislu uvođenja autonomnih vozila, na temelju učenja o politikama i promjenama politika vezano na transport. To će u konačnici poboljšati teritorijalnu i društvenu koheziju i smanjiti razvojne prepreke.