07. lipanj 2023. | Autor: Maja Hrešć

Varaždin domaćin najvećeg europskog natjecanja u robotici

U Varaždinu je započelo najveće europsko natjecanje u robotici 4. Europsko RoboCup Junior natjecanje koje se u Areni Varaždin održava od 7. do 10. lipnja 2023. godine.

Svečanosti otvorenja prisustvovali su gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji je ujedno i otvorio natjecanje, voditelj Centra izvrsnosti za robotiku Ivica Kolarić, dekanica Fakulteta za organizaciju i informatiku Nina Begičević Ređep, županijski pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek, pročelnica za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić, viši savjetnik iz Agencije za odgoj i obrazovanje Žarko Bošnjak, tajnik Hrvatskog robotičkog saveza Željko Krnjaić, ravnatelj Javne ustanove „Europski talent centar Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije“ Robert Kelemen, načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec te načelnik Općine Beretinec Nikola Žganec.

Organizator natjecanja je Hrvatsko društvo za robotiku u suradnji s Varaždinskom županijom, Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Hrvatskim robotičkim savezom, Europskim talent centrom Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije, Ustanovom za obrazovanje odraslih te Fakultetom organizacije i informatike Varaždin.

507 natjecatelja predškolskog, osnovnoškolskog i  srednjoškolskog uzrasta, u pratnji 223 mentora ili pratitelja dolaze iz 18 zemalja: Njemačke, Italije, Francuske, Mađarske, Austrije, Slovenije, Slovačke, Švicarske, Nizozemske, Turske, Švedske, Norveške, Portugala i Hrvatske, a kao gosti prijavile su se ekipe iz Izraela, Egipta, Srbije i Južne Koreje. Natjecat će se u tri glavne kategorije: Soccer, Rescue i OnStage.

Gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj pohvalio je sudionike, mlade ljude koji su svojim radom, posvećenosti, inteligencijom i kreativnošću zaslužili da ih se podrži u njihovom razvoju i postizanju novih uspjeha iz područja robotike i umjetne inteligencije. „Mehatroničari, odnosno kombinacija elektrotehnike i strojarstva, više nije zanimanje budućnosti, to je postalo zanimanje sadašnjosti jer je robotika danas neizostavna u modernom svijetu. Budući da je ovo otvoreno prvenstvo Europe, najviše sudionika je iz Italije i Njemačke koji su možda najdalje došli u mehatroničkim zvanjima, ali me veseli što imamo natjecatelje i iz Izraela, Koreje, Egipta. Izuzetno smo ponosni na naše robotičare iz Varaždina koji su pod vodstvom Ivice Kolarića već osvojili pregršt medalja diljem svijeta i što će sada konačno imati priliku osvojiti medalje i u Varaždinu.“ – poručio je gradonačelnik Bosilj.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak zaželio je svim sudionicima dobrodošlicu u najstariju hrvatsku županiju smještenu u samom srcu Europe. „Naši učenici gdje god da su se do sada pojavili na natjecanjima iz robotike, postigli su fantastične rezultate i osvojili brojne medalje. I upravo njihovi rezultati doveli su europsko natjecanje u Varaždinsku županiju. Vjerujem da će natjecanje proći dobro, da će se sudionici kod nas ugodno osjećati, te da će im Varaždin i Varaždinska županija ostati u lijepom sjećanju, ali i da će nas ponovno posjetiti. Ujedno ovo natjecanje samo je dokaz kako je obrazovanje jedan od strateških prioriteta Varaždinske županije čija je želja da svi učenici kroz svoje školovanje, te sudjelovanjem na raznim natjecanjima budu upoznati sa svjetskim trendovima.“ – rekao je župan Stričak.