30. ožujak 2021. | Autor: Maja Hrešć

Varaždin će spriječiti razmnožavanje vrana

Grad Varaždin poduzeo je potrebne korake kako bi se zakonski i konkretno riješio problem prekomjerne prisutnosti vrana u nekim dijelovima grada.

Grad Varaždin je sklopio ugovor s tvrtkom CEDRUS FOREST d.o.o. iz Čakovca o obavljanju Stručne službe za provedbu programa zaštite dovljači. Ugovor su potpisali gradonačelnik dr.sc. Ivan Čehok i Robert Sambolek ispred tvrtke CEDRUS FOREST. Ugovor je potpisan na razdoblje do 31. ožujka 2022. godine, a iznos je 24.910 kuna. Kako je navedeno u ponudi, tvrtka će za potrebe Grada Varaždina provoditi poslove stručne službe za provođenje zaštite divljači poput prebrojavanja, zaduživanje markica za obilježavanje krupne divljači, ažuriranje evidencija, a što je možda i najbitnije određivat će mjere postupanja prema divljači te ishođenje potrebnih rješenja za provođenje mjera.

Poznavaoci te tematike ističu kako je to ključni potez u nastojanju da se riješi problem prisutnosti vrana u stambenim naseljima u Varaždinu. Prisutnost tih ptica zadaje brojne probleme građanima, naročito stanarima u višestambenim zgradama. Kako se očekuje, problem vrana počet će se rješavati na Banfici, a zatim u Ulici Miroslava Krleže kao i u ostalim dijelovima grada u kojima su te ptice svojim gniježđenjem, glasanjem i zagađivanjem postale ozbiljan problem stanarima obližnjih zgrada.