22. ožujak 2022. | Autor: Maja Hrešć

Varaždin će ponovno biti mjera i obrazac - krenula velika akcija proljetnog pospremanja grada

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj, zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković, direktori gradskih tvrtki: Parkova – Jelena Sekelj, Varkoma – Bruno Ister, Čistoće – Zoran Svetec, pročelnik Upravnog odjela za gradnju i komunalno gospodarstvo Vlado Podbrežnički i direktorica Turističke zajednice Grada Varaždina Jelena Toth u utorak su održali konferenciju za novinare povodom početka zajedničke akcije velikog proljetnog pospremanja grada gradskih komunalnih tvrtki.

Akcija je započela u ponedjeljak, 21. ožujka 2022. godine, a traje do 22. travnja kada obilježavamo Dan planeta zemlje. Predstavnici Grada Varaždina i gradskih tvrtki zajedno s novinarima obišli su radove na Kapucinskom trgu i šetalištu oko Starog grada.  

Grad Varaždin u suradnji s gradskim komunalnim poduzećima po prvi je puta u sklopu svoje agende „živimo zeleno“ pokrenuo ovu koordiniranu, zajedničku akciju koja će se odsad provoditi svake godine. Građanima Varaždina i svim njegovim posjetiteljima želi se omogućiti uživanje u svim javnim, zelenim površinama te, po uzoru na Beč, s kojim se Varaždin često uspoređuje, građane potaknuti da zajednički brinu o čistoći i ljepoti grada u kojem žive.

Gradonačelnik Neven Bosilj je najavio početak akcije i pozvao sve Varaždinke i Varaždince da se pridruže proljetnom čišćenju grada i da zajednički brinemo za okoliš: „Danas na Svjetski dan voda krenuli smo s velikim proljetnim čišćenjem grada koje će trajati sve do 22. travnja 2022. godine kada obilježavamo Dan planeta zemlje. Uz naše lokalne gradske tvrtke Varkom, Čistoću i Parkove koji sudjeluju u velikom pospremanju grada, volio bih da se uključe i naši građani, kako bi naš Varaždin bio ono kako je govorio Miljenko Stančić „mjera i obrazac“, i to mjera i obrazac uređenosti, ne samo za Hrvatsku nego i izvan granica. Popravit ćemo i počistiti grad, ali dati i neke nove sadržaje, za što je u rebalansu proračuna predviđeno više od milijun kuna.“ – rekao je gradonačelnik.

Direktor gradske tvrtke Varkom Bruno Ister čestitao je Svjetski dan voda istaknuvši kako građani Varaždina piju vodu visoke kakvoće te će Varkom učiniti sve da tako i ostane. „Mi smo se uključili u akciju tako da ćemo urediti ovaj Kapucinski trg, osposobiti klupice koje su tu, ali su vrlo malo u funkciji te su zato do sad propadale. Varkom će postaviti i dodatna pojila za male životinje, koje su dosad bile postavljene samo na nekoliko lokacija. Varkom će ove godine posebnu pažnju posvećivati podzemnim vodama i tu je važno naglasiti da upravo u 2022. godini završavamo projekt koji je vezan uz zaštitu podzemnih voda, Aglomeraciju.“ – rekao je Bruno Ister.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković naglasio je kako Varaždin više neće biti zapušten i kako je akcija pospremanja grada upravo pokazatelj nastojanja da se grad održava, čuva i čisti. „Većina naših sugrađana dijeli naše mišljenje da je proteklih godina grad bio zapušten, no to ćemo promijeniti, i ovi radovi bit će kontinuirani. Vidjeli smo kakva je situacija s klupicama na Kapucinskom trgu koje ćemo obnoviti. Ovdje na Starom gradu traju radovi na zelenim površinama. Uskoro kreće obnova Ulice Vatroslava Lisinskog, ove godine u planu je obnova Habdelićevog trga koji čeka već sedam godina, krećemo s asfaltiranjem novih ulica, popravcima, i sve naše komunalne tvrtke koordinirane su i uključene u cijeli proces.“ – rekao je zamjenik istaknuvši kako se ovakve akcije pospremanja planira organizirati svake godine.

Gradska tvrtka Čistoća zadužena je da grad bude čist i lijep, a 17 zaposlenika Čistoće održava i čisti ručno 300 tisuća m2 i strojno 600 tisuća m2 površina. „Na području Grada Varaždina čistimo i sve zelene površine koje održavaju Parkovi te se brinemo za 51 igralište za djecu. Puno košarica za smeće nije u dobrom stanju tako da krećemo s izradom katastra košarica koje ćemo u roku od dvije godine sve izmijeniti.“ – rekao je direktor gradske tvrtke Čistoća Zoran Svetec te pozvao sve Varaždinke i Varaždince da za Dan planeta zemlje 22. travnja od 12 sati dođu kod mosta na Dravskim bazenima gdje će se organizirati zajednička akcija čišćenja Dravske šume.    

Direktorica gradske tvrtke Parkovi Jelena Sekelj rekla je kako se djelatnici parkova od početka godine intenzivno bave čišćenjem i uređivanjem zelenih površina u gradu: „Od veljače čistimo parkovne, travnate površine. 610 tisuća m2 očistili smo u dva navrata od lišća i granja, a sad smo se koncentrirali na sam centar grada. Danas smo na Starom gradu nakon čega se selimo na Šetalište Vatroslava Jagića. Uređujemo drveća, gredice, sadimo.“ – kazala je Jelena Sekelj.

U akciju se uključila i Turistička zajednica grada Varaždina. „TZ tijekom cijele godine promišlja i radi na stvaranju atmosfere i ugode u povijesnoj gradskoj jezgri zato što želimo da se, prije svega, naši sugrađani lijepo osjećaju kada dođu u grad, a zatim i turisti. Nema turizma bez zadovoljnog lokalnog stanovništva, tako da nam je cilj da su naši sugrađani zadovoljni. Akciji proljetnog čišćenja uključit ćemo se tako da instalaciju ptičice, koje su bile postavljene u prolazu prema Domenicu, a zbog radova koje na okolnoj zgradi već duže vrijeme traju nemaju svoje mjesto, preselimo na novu lokaciju u Habdelićevu ulicu, na putu prema novom trgu koji bi trebao ove godine biti gotov.“ – rekla je Jelena Toth istaknuvši kako je sigurna da će grad uoči početka sezone, koja na kontinentu traje tijekom cijele godine, ali gosti pojačano stižu od travnja, biti spreman i prekrasno uređen.