27. lipanj 2022. | Autor: dd

Varaždin bio domaćin koncerta „U srcu Europe“

„U srcu Europe“ naziv je koncerta održanog u ponedjeljak, 27. lipnja 2022. godine koji je u povodu završetka predsjedanja Mađarske Višegradskom skupinom  u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu okupio veći broj veleposlanika i predstavnika veleposlanstava u Republici Hrvatskoj.

Nakon što je veleposlanik Mađarske NJ. E. dr. Chaba Demecsák zahvalio Varaždinu na gostoprimstvu tako značajnog skupa, goste je pozdravio dr. Neven Bosilj, gradonačelnik Grada Varaždina. U svojom pozdravnom govoru je naglasio: „Svjedoci smo vremena u kojem su nam, više no ikada, potrebni zajedništvo, razumijevanje i tolerancija među narodima i državama. Nekada glavni grad Hrvatske, Varaždin grad bogate povijesti, tu misiju zbližavanja ljudi i država ostvaruje vrlo uspješno pomoću kulture. Naši festivali, Varaždinske barokne večeri i Špancirfest, krasan su primjer kako muzika svojim univerzalnim jezikom umjetnosti zbližava ljude. Zato nam je posebno drago što će se upravo koncertom renomiranih umjetnika obilježiti prošlo i najaviti novo razdoblje Višegradske skupine.“ Predstavnike diplomatskog zbora i ostale uzvanike pozdravio je također gradonačelnik Novog Marofa i zastupnik Siniša Jenkač, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

Uslijedio je koncert Márte Sebestyén, poznate mađarske glazbene zvijezde, folklorne pjevačice, skladateljice i dobitnice Grammyja. Ona je uz svoj ansambl izvela zanimljiv koncert kojim je zaključeno uspješno mađarsko predsjedanje Višegradskom skupinom. Riječ je o udruženju, Poljske, Češke i Slovačke koje se temelji na zaštiti zajedničkih gospodarskih interesa, te poticanju slobodne trgovine, razvoju prometne infrastrukture i suradnje na energetskom planu.