18. veljača 2022. | Autor: ddretar

Užina u varaždinskim osnovnim školama

Nastavno na upit roditelja II. Osnovne škole,  zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković i privremena pročelnica UO za društvene djelatnosti Danijela Vusić, održali su sastanak s ravnateljicom Sanjom Posavec  te je dogovoreno da se žurno  sazove Vijeće roditelja i Školski odbor kako bi se analiziralo nove cjenike nabave namirnica te planove prehrane.

Početkom siječnja došlo je do znatnog povećanja nabavnih cijena i nastojalo se zadržati propisane nutritivne standarde za užine o čemu je nadležni gradski upravni odjel razgovarao sa svim ravnateljima. U ponedjeljak 21.2.2022. će biti ponovno održan sastanak na kojemu će se odlučiti o daljnjem omjeru financiranja roditelja i Grada.

Grad je od 1.1.2022. s obzirom na opću gospodarsku situaciju i stalna poskupljenja, a kako bi olakšao roditeljima, uveo subvenciju od 2 kune po užini tako da su roditelji umjesto 5 kuna plaćali 3 kune.  Ministarstvo u svim školama provodi i program „Školska shema- školsko voće“ po kojemu svi učenici  dodatno uz užinu jednom tjedno dobivaju voće (jabuke, mandarine, kruške…).

Nutritivna vrijednost užine planira se na pretpostavci da djeca doručkuju te ručaju kod kuće. Učenici nižih razreda imaju i mogućnost obroka u sklopu poludnevnog boravka. 

Uvidom u planove prehrane u drugim varaždinskim osnovnim školama, razvidno je kako su planovi prehrane približno isti te će se od sljedeće nastavne godine, a nakon provedenog pilot projekta „Čarobna osmica“ u V. OŠ, koji je verificiran od strane Ministarstva i koji su sačinili nutricionisti Anita Car i Davor Hostić isti biti uveden i u druge osnovne škole.

Činjenica je također kako je zbog propisanih covid mjera ograničeno korištenje školskih kuhinja kao i   zbog učestalijih izostanaka učenika radi izolacija i samoizolacija tijekom siječnja i veljače bilo zahtjevnije organizirati školsku prehranu.

Grad Varaždin će i nadalje poticati sve aktivnosti kojima će se unaprijediti standardi i osigurati kvaliteta prehrane svih učenika varaždinskih osnovnih škola. Razumijemo roditelje, ali molimo i razumijevanje za trenutnu situaciju koja će biti riješena u najkraćem mogućem roku.