08. prosinac 2023. | Autor: dd gmv

Uz Dan grada Varaždina izložba posvećena kulturi vina i povijesti vinogradarstva

  Izložba Gradskog muzeja Varaždin pod nazivom Bistra kaplja vrednija od zlata, posvećena kulturi vina i povijesti vinogradarstva na varaždinskom području, otvorena je uz nazočnost brojnih posjetitelja u palači Herzer u četvrtak, 7. prosinca.

Izložbu je otvorio Lovro Lukavečki, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina. U programu otvorenja, priređenog uz Dan grada Varaždina, uz ravnatelja GMV-a Mirana Bojanića Morandinija i autorice stručne koncepcije izložbe kustosice u GMV-u Nataše Mihinjač, sudjelovali su također pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu dr. sc. Vesna Pascuttini-Juraga, izaslanica ministrice kulture i medija RH dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije dr. sc. Dragutin Vincek, izaslanik varaždinskog župana Anđelka Stričaka. U glazbenom dijelu programa nastupili su članovi Centra tradicijske kulture u Varaždinu.  

 

Izložba obuhvaća raznorodne predmete iz fundusa GMV-a kojima se predstavlja kompleksan odnos čovjeka i vina, odnosno značaj vina kroz kulturološki, ekonomski i socijalni aspekt i njegov utjecaj na društvo, religiju, slobodno vrijeme, ali i na oblikovanje raznih običaja, vjerovanja i tradicija, kao i likovnih, glazbenih i književnih umjetničkih izričaja vezanih uz uzgoj vinove loze, proizvodnju vina i njegovu konzumaciju.  

        Multidisciplinarnim pristupom vinske baštine varaždinskog kraja obuhvaćena su saznanja iz brojnih znanstvenih područja: etnologije, povijesti, povijesti umjetnosti, arheologije, entomologije, geologije, pedologije, ampelografije i kemije, koja se na izložbi isprepliću u nekoliko tematskih cjelina. Tako se, između ostalog, istražuju i prikazuju porijeklo i povijest vinove loze, ekonomski značaj vinogradarstva, tradicionalne metode uzgoja i tehnološki napredak u proizvodnji, prirodni elementi koji utječu na lozu, ali i utjecaj čovjeka i tradicije, zatim vinogradarske krize i prilagodbe, autohtone domaće sorte, vinski obrti, evolucija materijala za čuvanje, skladištenje i konzumaciju vina, kao i proces proizvodnje vina od berbe do podruma.

        Projekt je realiziran uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH, Varaždinske županije i Grada Varaždina, kao i vlastitim sredstvima Gradskog muzeja Varaždin. Autorica stručne koncepcije je Nataša Mihinjač, kustosica u GMV-u.  

        Izložba je postavljena za razgled do 15. rujna iduće godine, a tijekom njezina održavanja objavit će se prateći katalog, priredit će se nekoliko popratnih tematskih programa u sklopu Srijede u Muzeju, kao i organizirati edukacijske radionice.