05. lipanj 2014.

Uvode se boje na terase u centru grada

suncobran

05.06.2014.- Prihvaćanjem izmjena i dopuna Odluke o uvjetima za postavljanje terasa na javnim površinama u povijesnoj jezgri,  na posljednjoj su sjednici varaždinski  gradski vijećnici dali „zeleno svjetlo“ slobodnijem uređenju terasa u centru Varaždina u odnosu na dosadašnje. Njima će se izbjeći stroga uniformiranost opreme terasa i omogućiti različitost i živopisnost koja neće narušiti uređenost i vizure grada, o čemu će brinuti tročlano povjerenstvo za terase u povijesnoj jezgri.

Iako stolice i stolovi ne smiju biti od običnog plastičnog materijala, sada se dozvoljavaju metalni, drveni ili drugi prirodni materijali te materijali od kvalitetne plastike (poput imitacije ratana). Tende, suncobrani i garniture za sjedenje sada mogu biti od platna nježnih boja, uz moguću vrlo diskretnu reklamu (i dalje nije dozvoljeno  reklamiranje žestokih pića i cigareta).

Živopisnosti će sigurno doprinijeti i mogućnost postavljanja ograda uz terase na  Trgu kralja Tomislava, Franjevačkom i Trgu Miljenka Stančića. Nova odluka sada dopušta ograde u obliku vaza s cvijećem i zelenilom,a ograde, postavljene unutar površine zakupljenih terasa, mogu biti i od metalnog, drvenog i drugog materijala,  ali uz dozvolu povjerenstva za terase i do 1 m visine.

Točionici se mogu postavljati u zoni B povijesne jezgre i to u vrijeme javnih manifestacija kojima je organizator Grad Varaždin,  isključivo na površinama koje imaju osiguranu potrebnu infrastrukturu i zadovoljene tehničke uvjete propisane  drugim pravilnicima i propisima.

Ovim izmjenama i dopunama riješeno je i pitanje postave automata i hladnjaka za prodaju sladoleda. Moći će se postavljati uz sve ugostiteljske objekte, uz prethodnu suglasnost stručnog povjerenstva i uz uvjet da za njih vlasnici  koriste električnu energiju iz svog ugostiteljskog objekta, a ne s javne površine.

Detalje ove odluke, koja je već na snazi, svi zainteresirani mogu doznati u Upravnom odjelu za komunal i urbanizam Grada Varaždina.