16. travanj 2013.

Uspješno realiziran pilot projekt "Kino i djeca"

Kino i djeca image KID web

16.04.2013.-Stotinjak varaždinskih mališana sudjelovalo je danas u pilot projektu „Kino i djeca“ kojeg je provela  varaždinska VANIMA, a sufinancirao Grad Varaždin kroz program audiovizualne djelatnosti. Učenici III. I V. osnovne škole Varaždin u varaždinskom su Kinu Galerija pogledali  hrvatski dokumentarni film „Oblak“ o tragično stradalom Luki Ritzu, nakon čega su imali prilike porazgovarati  s redateljem filma Miroslavom Sikavicom.
Pilot projekt nazvan „KID“ završio je radom u tri grupe u kojima su osmaši analizirali film, a jedna od grupa bila je smještena  i u dvorani za Gradska vijeća u Gradskoj vijećnici.
I učenici i njihovi učitelji odlično su prihvatili projekt koji će od iduće školske godine zaživjeti kao dio medijske kulture na satu hrvatskog jezika.
Zamišljen je da nudi suvremeni europski i hrvatski film, kao alternativu američkom. Uz gledanje filma, ovaj program koji je napravljen u suradnji s udrugom Djeca susreću umjetnost iz Zagreba, donosi i analitičku obradu pojedinog filma. Analiza prati školski kurikulum, a obzirom na temu filmu, donosi i razgovor s kompetentnom osobom o temi ili gostovanje autora filma.
Sve materijale za izvođenje programa, filmski program i analize sa stručnim voditeljima pripremile su udruge Djeca susreću umjetnost i VANIMA. Projekt je prošle školske godine održan na području Grada Zagreba i to s velikim uspjehom.