05. travanj 2019. | Autor: Maja Hrešć

Uskrsnice za varaždinske umirovljenike

Gradonačelnik Ivan Čehok u petak je uz predsjednika Udruge umirovljenika Grada Varaždina Viktora Mrzlečkog, održao konferenciju za novinare povodom uvođenja programa „uskrsnica“ za umirovljenike.

Umirovljenicima s područja Grada Varaždina kojima je mirovina manja od 2.000,00 kuna ove će godine po prvi puta biti isplaćena „uskrsnica“ u iznosu od 150,00 kn. „Uskrsnice“ će biti isplaćene i korisnicima osobne invalidnine (prema popisu Centra za socijalnu skrb) kao i osobama s invaliditetom koje imaju status nezaposlene osobe. Ukupno 2568 korisnika za koje je u Gradskom proračunu osigurano 385.000,00 kuna, „uskrsnicu“ će dobiti putem poštanskih uputnica na adresu prijavljenu u HZZMO.

„Već šest ili sedam godina govori se o uvođenju programa „uskrsnica“ za najsiromašnije umirovljenike, ali to do sada nitko nije učinio. Kada smo preuzeli upravljanje gradom, rekli smo da ćemo pronaći sredstva i evo sad smo to i ostvarili. Svi umirovljenici koji imaju mirovine ispod 2.000,00 kuna dobit će 150,00 kuna „uskrsnice“, a također i oni najsiromašniji koji možda imaju veću mirovinu od tog iznosa, ali ih primjerice od te mirovine živi dvoje u domaćinstvu, njima ćemo također preko Udruge umirovljenika osigurati pakete za Uskrs. Time Grad na simboličan način pokazuje brigu za sve svoje umirovljenike i to je dio našeg socijalnog paketa u kojem Udrugu umirovljenika smatramo partnerima i tako s njima i komuniciramo. Također, u program je obuhvaćeno i 400 osoba s invaliditetom, njima također od ove godine uvodimo ovu mjeru i pomažemo im“, izjavio je gradonačelnik te dodao kako se nada da će i u budućnosti, u skladu s proračunom, Grad uspjeti osigurati sredstva za ovaj program.

Predsjednik udruge umirovljenika Viktor Mrzlečki rekao je kako je ova vijest izrazito obradovala umirovljenike: „Mirovine su toliko male da je teško od njih živjeti i naši umirovljenici moraju iz mjeseca u mjesec „krpati“ kraj s krajem.“

Isplate kreću već od ponedjeljka, 8. travnja 2019. godine. Eventualne reklamacije će se obavljati putem blagajne u Upravnom odjelu za proračun i javnu nabavu, a temeljem naloga za isplatu preko blagajne koje izdaje Upravni odjel za socijalnu skrb, mjesnu samoupravu i civilno društvo.