06. lipanj 2020. | Autor: ddretar - Gradska trznica

Uručeni certifikati domaćim poljoprivrednicima

Projekt certificiranja domaćih proizvođača certifikatom 'Proizvodi hrvatskog seljaka' i ove je godine uspješno realiziran, usprkos izazovima koje je izazvala pandemija koronavirusa.

Stoga je danas na varaždinskome placu upriličena podjela certifikata 'Proizvodi hrvatskog seljaka' koje su prodavačima uručili varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, tajnik Udruge hrvatskih tržnica Miljenko Ernoić, direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar, te gost manifestacije, znameniti Varaždinac Davor Bobić, koji je svoju karijeru ove godine obogatio i Porinom.

 

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok ovom je prilikom rekao kako je varaždinski plac važno mjesto kupnje domaćih proizvoda, ali i mjesto susreta, te je posebno istaknuo kako su Grad Varaždin i Gradska tržnica i u vrijeme provedbe mjera zaštite od koronavirusa nastojali spojiti domaće proizvođače s njihovim kupcima: 'U krizi su se građani najviše žalili na činjenicu da nisu mogli do svježih i domaćih proizvoda. Organizirali smo posebne mjere, postavili kućice za prodaju, osmislili drive – in tržnicu i dostavu do kuća. Međutim, plac nije samo mjesto trgovine, nego je i mjesto susreta i druženja, zato je važno da ga imamo. Ovo je sjajna manifestacija i sjajan projekt u kojem svi naši proizvođači mogu dobiti certifikate, a naši građani s druge strane znati da ovdje mogu doći do proizvoda sigurnog porijekla. Nažalost, moram reći da Varaždinska županija, premda je ovdje dvjestotinjak OPG-ova i proizvođača većinom izvan Varaždina, nikad nije dala nijedne kune. Danas, kada mi ovdje imamo podjelu certifikata, Varaždinska županija organizira jednu paralelnu manifestaciju, paralelni plac. Mislim da je to ispod svake razine. Postoji samo jedan plac u ovome gradu i tako će ostati.'

 

Certificiranje je projekt koji već petnaest godina provodi Udruga hrvatskih tržnica, čiji je član Gradska tržnica Varaždin koja u njemu sudjeluje od samog početka. Tajnik udruge Hrvatskih tržnica Miljenko Ernoić  rekao je kako certifikat jamči porijeklo proizvoda, te istaknuo da Povjerenstvo za dodjelu certifikata svake godine obilazi kandidate i utvrđuje činjenično stanje.

 

To je potvrdio i direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar istaknuvši kako je varaždinska tržnica jedan od inicijatora ovog projekta, te ga kontinuirano provodi već petnaestu godinu: 'Ove godine imamo 65 certificiranih proizvođača, što je brojka s kojom smo pri samom vrhu u odnosu na druge tržnice u Hrvatskoj. Projekt se kontinuirano provodi i tradicija se nastavlja unatoč krizi zbog koronavirusa.'

 

 

 

Upravo se u ovim vremenima pokazalo koliko je važno proizvoditi i kupovati domaće, te kako mjesta trgovine domaćim proizvodima treba još snažnije popularizirati, na čemu će Grad Varaždin i Gradska tržnica i dalje kontinuirano raditi.