27. svibanj 2021. | Autor: Maja Hrešć

Uručena priznanja najboljim sportašima Grada Varaždina

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok u srijedu je prisustvovao uručenju priznanja i nagrada 58. izbora sportaša godine Grada Varaždina.

Tradicionalnu svečanost dodjele priznanja početkom svake godine organizira Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina organizira, no ove je godine pandemija to onemogućila te se čekalo na poboljšanje epidemiološke situacije.

„Najljepše je to što je ovo finale jednog natjecanja, za najboljeg sportaša, ali unatoč tome što je natjecanje, oni su svi jedna velika obitelj. Tu nema ni zavisti, ni ljubomore, to je korektno natjecanje, a svi se osjećaju kao jedno, kao velika športska obitelj, i ja se osjećam među njima kao dio te obitelji. Varaždinski sport je u protekle četiri godine postigao izvanredne rezultate, posljednje ovih mladih sportaša Garibović, Koščak te naši klubovi, naši izbornici“, rekao je gradonačelnik te podsjetio da su u posljednje četiri godine povećana sredstva za varaždinski sport.

Stručna prosudbena komisija, koja broj 62 člana, za najbolje u 2020. godini izabrala je Enesa Garibovića iz Športskog karate kluba „Varaždin“, Klaru Koščak iz Atletskog kluba „Sloboda“, seniorsku momčad Hrvačkog kluba „Vindija“ i ekipu Ženskog rukometnog kluba „Koka“.

Enes Garibović (24) šestu je godinu zaredom proglašen najboljim varaždinskim sportašem, a upravo se vratio iz Poreča s europskim ekipnim zlatom i pojedinačnom broncom.

Nova najbolja sportašica Varaždina, Klara Koščak (16), postala je prvakinja Balkana u disciplini 60 metara s preponama s rezultatom 8,59, a osvojila je i zlato u štafeti 4x400 metara. Na PH za juniore Koščak je osvojila dva zlata i oborila dva osobna rekorda.

Hrvačkom klubu „Vindija“ pripao je 19. naslov najbolje varaždinske momčadi, a Ženski rukometni klub „Koka“ po sedmi je put proglašen najboljom ženskom ekipom Grada Varaždina.

Najbolji sportaši osoba s invaliditetom ili gluhih osoba su Tomislav Špalj iz Saveza športskih udruga osoba s invaliditetom Grada Varaždina, Sabina Kušter iz Plivačkog kluba „Vidra“, Kuglački klub „Viseća kuglana“ osoba s invaliditetom Grada Varaždina kao muška, te kao ženska ekipa Pikado klub osoba s invaliditetom „Varaždin“.

Sve nagrade za najveće nade varaždinskog sporta otišle su u Atletski klub „Sloboda“: pojedinačno Martinu Mlinariću i Jani Koščak te u konkurenciji sportskog para, štafete ili posade Roku Farkašu, Janku Kišaku, Marku Kušteru i Mateu Pongračiću.

Dobitnik priznanja Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina za 2020. godinu za životno djelo je Josip Plečko iz Streljačkog društva „Varaždin“.

Posebna su priznanja primili Božidar Vučetić (Udruga „Đuro Kulčar“), Pavao Vlahek (Savate klub „Fight Club Kovačić”) i Srećko Radulović (Klub nordijskog hodanja „Varaždin“).

Dobitnici zlatnih plaketa su Marko Santo (ŽRK „Koka“), Nenad Oskoruš (Streljački klub „Varteks”), Boris Zernec (Biciklističko društvo „Sloga”) i Ivica Đolonga (Odbojkaški klub „Kitro”).

Trener godine je Patrik Koščak (AK „Sloboda”), sportski djelatnik Slobodan Runjak (OK „Kitro”), a školski sportski djelatnik Dunja Ščapec (Srednja strukovna škola Varaždin).

Dobitnici diploma su Lucija Pokos (AK „Sloboda”), Andrej Ilić (Gimnastički klub „Vindija”), Damir Hirš (Zbor atletskih sudaca Varaždin), Ivan Čorba (Trkački klub „Marathon 95”), Oto Rihtarić (Tenis klub „Varaždin 1181”), Jasenka Peršić (Hrvatsko planinarsko društvo „MIV”), Jurica Vidaček (Gradski rukometni klub „Varaždin 1930”), Ines Domjan i Ivana Dežić (ŽRK „Koka”) te Rudolf Jurinjak (Savez sportskih udruga osoba s invaliditetom Grada Varaždina).

Jubilarne nagrade išle su Hrvačkom klub „Vindija“ za 70 godina te Hrvatskom planinarskom društvu „MIV“ i Streljačkom klub gluhih „Varaždin“ za 40 godina djelovanja.

Sportski uzori su Vito Kos (1.OŠ), Leda Pikija (2.OŠ), Marta Erhat (3.OŠ), Jana Koščak (4.OŠ), Martin Patrčević (5.OŠ), Vili Kelemen (6.OŠ), Cris Benček (7.OŠ) i Elvis Balog (Centar za odgoj i obrazovanje „Tomislav Špoljar“).