13. siječanj 2020. | Autor: Maja Hrešć

Uručena odora Varaždinskoj husarskoj graničarskoj pukovniji

Gradonačelnik Ivan Čehok u ponedjeljak je u Gradskoj vijećnici predsjedniku udruge Varaždinske husarske graničarske pukovnije Kemalu Salihoviću i pripadniku Husara, Miljenku Ernoiću, predao novu odoru  izrađenu prema povijesnom predlošku.

Varaždinska husarska graničarska pukovnija prije dvije je godine uspostavila suradnju s njemačkim gradom Hildburghausenom odakle potiče osnivač pukovnije i svih husarskih generalata u Hrvatskoj. Tom prilikom Husari su jednu od svojih odora poklonili gradu Hildburghausenu, odnosno njihovom gradskom muzeju. Grad Varaždin zato je dao izraditi novu odoru.

Gradonačelnik je istaknuo kako nastoji da se Varaždinska husarska graničarska pukovnija pripoji Gradu kako bi se obnovila njihova tradicija i kako bi zajedno s Varaždinskom građanskom gardom činila turističku atrakciju. „Na dan održavanja novogodišnjeg koncerta u HNK Varaždin, postavili su mi pitanje zašto u Varaždinu nema konjanika i kočija. Nama je iz povijesti poznato da su naši Purgari imali svoju konjičku jedinicu, no nažalost to je danas nemoguće vratiti. Međutim, s udrugom Varaždinske husarske graničarske pukovnije smo u dogovorima da ih priključimo našim Purgarima i da budu turistička atrakcija ovog grada. Uniforme, postrojba, zapovjednici, tradicija, sve ono što ide s jednom takvom postrojbom koja je nekad bila izravno pod upravom Habsburgovaca, danas trebamo obnoviti. Nastojat ćemo pripojiti Husare Gradu, da budu gradska udruga, i da uz Purgare sudjeluju na svim ovim tradicionalnim manifestacijama, od protokolarnih prijema do Špancirfesta i Adventa, a voljeli bi uključiti i konjanike, konje i zaprege.“ – rekao je gradonačelnik Ivan Čehok.

Ovu povijesnu odoru je prema predlošku izradio Varteks, a cijena mu je nešto veća od 10 tisuća kuna.