29. svibanj 2024. | Autor: Maja Hrešć

Uoči Dana državnosti Republike Hrvatske odana počast hrvatskim braniteljima

Uoči Dana državnosti Republike Hrvatske, u srijedu su na Gradskom groblju u Varaždinu, kod Križa branitelja, položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen na poginule, preminule i nestale branitelje, te civilne žrtve Domovinskog rata.

Počast su odale mnogobrojne udruge branitelja proistekle iz Domovinskog rata, a zajednički vijenac Grada Varaždina i Varaždinske županije su u pratnji pripadnika Varaždinske građanske garde i Husarske garde Varaždinske županije položili gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, zamjenik gradonačelnika i saborski zastupnik Miroslav Marković, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Lovro Lukavečki te predsjednik Županijske skupštine dr. sc. Josip Križanić.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj rekao je kako je Hrvatska mlada država i mlada demokracija. „Lutali smo oko ovog najvažnijeg praznika za našu domovinu, sjetimo se 8. listopada, 25. lipnja, a sada ga slavimo 30. svibnja. To je samo pokazatelj da se sve političke opcije koje upravljaju ovom zemljom oko takvih važnih datuma trebaju dogovarati konsenzusima, a ne kad jedna opcije dođe na vlast preglasa drugu i mijenja datume. Prije svega treba nam više jedinstva i više zajedništva, za to i za slobodu i neovisnost naše zemlje borili su se naši branitelji i dali svoje živote. U sjećanju na njih i sa željom da svi zajedno činimo sve da Hrvatska bude još bolje mjesto za život, čestitam građankama i građanima grada Varaždina i žiteljima Varaždinske županije Dan državnosti Republike Hrvatske.“ – rekao je gradonačelnik Bosilj.

Pozvavši sve prisutne na minutu šutnje, župan Anđelko Stričak je svim sugrađanima čestitao sutrašnji Dan državnosti, dan kada je konstituiran prvi višestranački Hrvatski sabor. „To je dan kada smo krenuli putem prvog međunarodnog priznanja neovisnosti, samostalnosti te potom i svih euroatlantskih asocijacija u kojima se danas nalazimo. Vjerujem da imamo razloga za optimizam, imamo nikad bolje gospodarske pokazatelje, nikad veću zaposlenost, nezaposlenost je mala. Varaždinska županija nikad nije bila turistima toliko zanimljiva o čemu opet govore brojke. Uglavnom, zahvaljujući svima onima koji su sagradili i stvarali našu domovinu, našu Varaždinsku županiju, imamo vjere u optimizam. Stoga veliko hvala svim našim braniteljima.“ – poručio je župan Stričak.

Svečanost odavanja počasti uveličali su i pripadnici Hrvatske vojske te PU varaždinske dok je molitvu za sve poginule i preminule predvodio Ivica Cujzek, župnik i dekan Zapadnovaraždinskog dekanata.