14. ožujak 2023. | Autor: Maja Hrešć

U Ulici Zrinskih i Frankopana nova prometna signalizacija

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković u utorak je obišao Ulicu Zrinskih i Frankopana gdje je u suradnji s MUP-om provedeno označavanje „kritičnih“ pješačkih prijelaza i oznaka na kolniku termoplastikom u crvenoj boji i postavljena nova LED rasvjeta.

„Krajem prošle godine postavili smo tri nove kamere u Ulici Krešimira Filića, Jalkovečkoj ulici i Koprivničkoj ulici, a sada u Ulici Zrinskih i Frankopana postavljamo termoplastiku na pješačke prijelaze. Postavljeni su i prometni znakovi na fluorescentno zelenoj podlozi koji isto tako upozoravaju vozača da se približava pješačkom prijelazu. Također, postavljena je dodatna LED rasvjeta kako bi se prijelazi maksimalno osvijetlili. Završni korak će biti kad ćemo imati proračun, postavljanjem dvije kamere za nadzor brzine kretanja.“ – rekao je zamjenik gradonačelnika.

Zbog svojih izrazito dobrih karakteristika, termoplastika je postala neizostavan dio i najčešće korišten materijal za označavanje oznaka na kolniku diljem Europe. Nije osjetljiv na vanjsku temperaturu i temperaturu kolnika, a oznake izrađene od termoplastike uočljive su u svim vremenskim prilikama te u noćnim i drugim uvjetima smanjene vidljivosti, što je posebno važno za sigurnost pješaka.

Zamjenik Miroslav Marković istaknuo je kako Grad Varaždin puno pažnje posvećuje poboljšanju sigurnosti pješaka i biciklista u prometu: „Prometna signalizacija tu igra ključnu ulogu. Zato nam je cilj da ona bude jasno vidljiva svim sudionicima u prometu. Nažalost, ovdje u Ulici Zrinskih i Frankopana prije nekoliko mjeseci imali smo tragičan događaj koji se dogodio uslijed lošeg vremena, loše vidljivosti i neodgovornog vozača. Bez obzira na ograničenje brzine i dobru osvijetljenost konkretne lokacije, to nije bilo dovoljno.“

Najavio je kako će se, poput Ulice Zrinskih i Frankopana, ovakav pješački prijelaz označiti i u Ulici Miroslava Krleže, a na Banfici gdje su također dva kritična pješačka prijelaza postavit će se dodatna led rasvjeta. Tijekom narednih tjedana izvršit će se izmjene postojeće prometne signalizacije u Koblenzovoj ulici i na Bombellesovoj cesti ugradnjom opreme za smirivanje prometa.

„Izrazito nam je bitna sigurnost naših sugrađana i sukladno proračunskim sredstvima i dalje ćemo raditi na povećanju stupnja sigurnosti u prometu te obuhvatiti sve lokacije gdje je ona na bilo koji način ugrožena. Prometnu kulturu želimo dovesti na visoku razinu i zaštititi sve sudionike u prometu.“ – zaključio je zamjenik Marković.