17. lipanj 2013.

Ulazak Hrvatske u EU u Varaždinu: europski maraton, "Čarobna frula", tradicijska kultura, domaći specijaliteti i balet

press program svečanosti EU

17.06.2013.-Dovršen je bogat program obilježavanja svečanosti ulaska Republike Hrvatske u Varaždinskoj županiji i Gradu Varaždinu koji će obuhvatiti brojne događaje i aktivnosti diljem Županije o čemu je bilo više riječi na prigodnoj konferenciji za medije gdje je raznolik program predstavila predsjednica Savjeta za europske integracije Varaždinske županije i zamjenica varaždinskog gradonačelnika Natalija Martinčević te gradonačelnici i načelnici pograničnih gradova Lepoglave i općine Bednja te Sračinca u čijim će se sredinama održavati program.
-Pripremili smo uistinu bogat i raznolik program u duhu grada Varaždina i Varaždinske županije, da bude interesantnih puno sadržaja i programa, a opet ne preskupo za naše gradove i općine i Županiju. Prigodni programi obilježavanja traju od sredine travnja, ali najvažniji događaji nas tek očekuju 30. lipnja i 1. srpnja, a cijela ideja obilježavanja je da pokažemo Uniji što to donosimo u veliku obitelj Europsku unije – kazala je Martinčević izdvojivši i inicijativu Turističke zajednice grada Varaždina u vidu postavljanja cvjetnih posuda s hortenzijama i zasađivanje glicinija u Uskoj ulici, tako da će centar Varaždina postati još atraktivniji.

Varaždinske gradske ustanove pripremile su zanimljive kulturno-umjetničke programe, dok su se pojedine udruge i umjetnici zaista aktivno uključili te će također svojim angažmanom i idejama doprinijeti svečanosti povijesnog trenutka. Trkački klub "Marathon 95" iz Varaždina 30. lipnja organizira simboličnu utrku, pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, u kojoj će sudjelovati trkači iz nove članice EU Hrvatske te dvije susjedne države, Slovenije i Mađarske koje će na taj način pozdraviti ulazak svog susjeda u zajednicu europskih država. Utrku od Ptuja u Sloveniji do Varaždina u Hrvatskoj i od Nagykanizse u Mađarskoj preko Čakovca do Varaždina trčat će 28 trkača (broj članica Europske unije nakon ulaska Hrvatske) te tako spojiti gradove prijatelje Varaždin i Ptuj te Čakovec i Nagykanizsu. Europski će maraton u nedjelju 30. lipnja početi u Nagykanizsi u 10 sati, a u Ptuju u 12 sati. Dvije će se skupine trkača susresti u Varaždinu kod dravskog mosta oko 16 sati, a potom zajedno trčati do Trga kralja Tomislava gdje će biti službeni cilj te prigodni program uz nastup folklornog i tamburaškog ansambla iz Centra tradicijske kulture. Tijekom poslijepodneva, uz sportski i kulturni program, prolaznicima će se dijeliti tipične slastice varaždinskoga kraja – varaždinski klipić, Trnovečka makovnjača i zlevka, te prigodni promotivni materijal.

U večernjim satima na glavnom gradskom trgu u Varaždinu biti će upriličen svečani program pod pokroviteljstvom Republike Austrije, koji je Republika Austrija poklonila gradu Varaždinu. Ova gesta svojevrstan je nastavak vrlo uspješne profesionalne suradnje s Varaždinskim baroknim večerima i Koncertnim uredom Varaždin pa u 21.00 sat slijedi moderna interpretacija „Čarobne frule“  s jazz primjesama u izvedbi ansambla iz Austrije , a nakon toga, od 22.30 do 00.15 prigodan program Varaždinskog komornog orkestra. U ponoć će se okupljenim građanima prigodnim riječima obratiti saborski zastupnici, te gradski i županijski dužnosnici i zajedno proslaviti svečanost ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju.

1. srpnja u HNK Varaždin biti će izveden balet „Romeo i Julija“ Sergeja Prokofjeva u koprodukciji Baletne trupe Croatia Zagreb i HNK Varaždin,a u koreografiji  Svebora Sečaka.  Istoga dana umjetnička instalacija „Anđelinjak“, poznatog varaždinskog umjetnika Željka Prsteca biti će otvorena za javnost u obnovljenom i proširenom izdanju. „Anđelinjak“ je postao prepoznatljiv umjetnički i turistički brand grada Varaždina, koji svake godine obilazi sve više posjetitelja. Za 1. srpnja Fotoklub Varaždin priprema završnu izložbu „Europa je tu kraj nas“ s motivima pograničnog područja Mura-Drava između Mađarske i Hrvatske.
Brojne aktivnosti odvijat će se i diljem Županije, obzirom da pogranične općine i gradovi pripremaju svoje programe sa slovenskim općinama i gradovima. Primjerice, u Općini Sračinec od 25.-29. lipnja održat će se Otvorena zabavna škola nogometa, humanitarni projekt u trajanju od pet dana za 200 djevojčica i dječaka u dobi od 6 do 12 godina, na prostoru nogometnog igrališta u Sračincu, 29. lipnja u općini Bednja prigodni program uz svetu misu, nastupe limene glazbe DVD-a Bednja, KUD-a Bednja, KUD-a Cvetlina i KUD-a Videm te prigodnog događaja između dviju granica u Cvetlinu kod crkve Sv.Petra i Pavla. U općini Cestica prigodan program s općinom Ormož trajat će od 18.00 - 20.00 sati, a obuhvaćat će susret na Ormoškom mostu uz kulturno-umjetnički program te proslavu u šatoru kod podruma Jeruzalem. Grad Lepoglava, koji graniči sa Republikom Slovenijom za 30. lipnja priprema otvorenje izložbe „Što je to Europa“ i predstavljanje projekata financiranih iz fondova Europske unije Grada Lepoglave, a u poslijepodnevnim satima predviđen je zabavni program uz limenu i tamburašku glazbu, a u 21 sat nastup Nene Belana i Fiumens . Pridruživanje Europskoj uniji svečano će biti obilježeno vatrometom, dok će se 1. srpnja djeca, dužnosnici, i predstavnici KUD-ova susresti na graničnoj crti sa Slovenijom i razmijeniti prigodne darove.

Inače, u program obilježavanja, svojim su se sadržajima uključili i Dani suvremenog plesa, proslava 30. godišnjice osnivanja HAZU Varaždin (26. lipnja), izložba „Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNICEF-ovim listama“ u palači Herzer (27. lipnja), 6. festival motora i rock 'n' rolla, tj. susret bikera uz prigodan glazbeni program (Belfast Food, Creedence Clearwater Revival tribute bendova regije) na Trakošćanu (28.-30. lipnja).