21. travanj 2022. | Autor: Maja Hrešć

Ukrajinski veleposlanik u posjetu Varaždinu iskazao zahvalnost Gradu Varaždinu i Varaždincima na svemu što čine za ukrajinski narod

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj u četvrtak je u Gradskoj vijećnici primio izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika Ukrajine u Republici Hrvatskoj Nj.E. g. Vasyla Kyrylycha.

Na sastanku su nazočili saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora koja je ujedno i članica Međuparlamentarne hrvatsko-ukrajinske skupine prijateljstva, saborski zastupnik Damir Habijan te zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec.

Gradonačelnik je u ime Grada Varaždina izrazio podršku i solidarnost s Ukrajinom i ukrajinskim narodom te je s veleposlanikom razgovarao o tijeku prihvata osoba iz Ukrajine, njihovom smještaju i uvjetima koje imaju u Varaždinu. Istaknuo je kako im Grad Varaždin, sve stručne i operativne službe Grada stoje na raspolaganju te će maksimalan napor biti uložen kako bi im se olakšalo ovo razdoblje kao i uvjeti za njihov moguć ostanak, za školovanje, rad i život u Varaždinu.

Veleposlanik je u sklopu posjeta Gradu Varaždinu posjetio smještajne kapacitete za osobe iz ratom zahvaćenih područja u Ukrajini koji se nalaze u Varaždinu i Varaždinskoj županiji. Nakon posjeta Gradskoj vijećnici, gradonačelnik i saborski zastupnici u kratkoj su šetnji proveli veleposlanika užim gradskim centrom te su zajedno posjetili osobe iz Ukrajine smještene u Hotelu Turist gdje je mobiliziran prostor za kolektivni smještaj i trenutno prima 70 osoba.

Grad Varaždin je u suradnji sa svojim javnim ustanovama, za osobe iz Ukrajine osigurao besplatno korištenje kazališta, knjižnice, muzeja, bazena, a Gradska knjižnica naručila je i dodatne setove na ukrajinskom za učenje hrvatskog jezika.

Veleposlanik Kyrylych iskazao je izrazitu zahvalnost i zadovoljstvo na velikodušnom i nesebičnom prijemu osoba iz Ukrajine u gradu Varaždinu te na pomoći koja im se pruža u ovom tužnom i teškom razdoblju.