01. travanj 2012.

UGAŠENA SVJETLA NA VARAŽDINSKOM STAROM GRADU

svjetla image svjetla

01.04.2012. - Varaždinski Stari grad sinoć je na sat vremena bio u potpunom mraku. Svjetla oko njega ugasio je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš, stavivši tako Varaždin na listu više od 5 tisuća svjetskih gradova koji su na isti način obilježili Eart hour day - Sat za planet Zemlju, koju globalno organizira svjetska ekološka udruga World Wide Found for Nature.
 

Grad Varaždin ovu je akciju, u kojoj su od 20.30 do 21.30 prigušena svjetla u povijesnoj jezgri, organizirao s ekološkom udrugom "Franjo Košćec", a gradonačelnik Habuš je okupljenim Varaždincima, koji su ga slušali okruženi bakljama i sa svijećama u rukama, poručio da svatko od nas mora pokušati biti dio svjetske promjene koju želimo vidjeti, a to je zaustavljanje klimatskih promjena koje ugrožavaju planet na kojem živimo. „Većinu energije dobivamo od fosilnih goriva, koja nisu obnovljiva i ugrožavaju Zemlju, pa treba intenzivno raditi na dobivanju energije iz obnovljivih izvora i štedjeti je gdje god možemo.“ – rekao je gradonačelnik.

Predsjednica udruge „Franjo Košćec“ Dora Radosavljević najavila je novu zajedničku akciju Grada Varaždina i ove udruge već za 21. i 22. travnja, kada će se čistiti Dravska šuma na World clean up day ( Zelena čistka ) i na Dan planeta Zemlje.


Inače, gašenje svjetla na varaždinskom Starom gradu svojim su atraktivnim nastupom najavili mali bubnjari društva „Naša djeca“ i plesačice s vatrom skupine „Ateš“, a u romantičan obilazak Varaždina pod svijećama okupljene je na kraju događanja povela Vesna Petanjek.