07. siječanj 2015.

Udomljenoj djeci gradski stan za samostalan život

Zipka

7.1.2015. - Zamjenik varaždinskog gradonačelnika Vjeran Radelić u ponedjeljak je članicama udruge „Zipka“,  koja okuplja udomitelje iz Varaždinske županije,  predao ključeve gradskog stana u Kozarčevoj ulici.  Stan od 60 m² namijenjen je djeci koja nakon završetka školovanja izlaze iz udomiteljskih obitelji, a ne mogu se vratiti u svoje obitelji. Socijalna zajednica uobičajeni je način postupnog privikavanja na samostalan život u zapadnoeuropskim zemljama, a mladima, uz nadzor, daje šansu za osamostaljenje i lakše traženje posla.
Inače, Varaždinska županija u samom je hrvatskom vrhu po broju udomitelja. Kod njih 123 udomljeno je 260 djece, ne samo iz naše županije, već i iz cijele Hrvatske. Potrebe za smještajem u socijalnoj zajednici su velike –  85 –toro djece u udomiteljskim obiteljima starije je od 16 godina i ne pronađe li se drugačije rješenje, po završetku školovanja bit će prisiljeni vratiti se u svoje biološke obitelji, u kojima najčešće vladaju isti uvjeti kao oni iz kojih su uzeti i udomljeni.
U Varaždinskoj županiji je registrirano 123 udomitelja kod kojih je smješteno oko 260 djece, a tek 140 ih je s područja Varaždinske županije. Trenutno je čak 85 djece starije od 16 godina i oni će uskoro završiti školu te biti prinuđeni vratiti se u biološku obitelj iz koje su oduzeti ili se nekako drugačije snalaziti - rekla je zamjenica predsjednice Udruge Zipka Marija Igrec.
Osim ovog gradskog, za socijalnu zajednicu uređuje se još jedan stan u Petrijancu, a kako im je svaka pomoć dobrodošla, svi oni koji mogu pomoći – obrtničkim radovima, novcem, namještajem ili na bilo koji drugi način, mogu se javiti predsjednici Udruge Nadi Furjan na tel.  042 - 714-068.