26. studeni 2013.

U Varaždinu susret hrvatskog i bivšeg slovenskog predsjednika

Josipović-Turk web ok

26.11.2013.-U Varaždinu su se sinoć susreli dr. Ivo Josipović, Predsjednik Republike Hrvatske i dr. Danilo Türk, bivši predsjednik Republike Slovenije. U pratnji varaždinskog gradonačelnika Gorana Habuša i župana Predraga Štromara obišli su povijesnu jezgru grada i razgledali izložbu slika slovenskog umjetnika Bogdana Čobala u Galeriji Kovačić-Macolić. U Salonu Gradske vijećnice susreli su se i s članovima Vijeća slovenske nacionalne manjine Varaždinske županije, Hrvatsko-slovenskog društva prijateljstva i Slovenskog kulturnog društva „Nagelj“.
„Varaždin je meni osobno jako pri srcu, iako ga nisam imao prilike često posjećivati, jako sam si to želio. Zahvalan sam predsjedniku Josipoviću da mi je omogućio ovaj posjet i da je sam došao u Varaždin kako bismo obojica mogli čestitati Varaždinu što razvija svoj povijesni, kulturni, umjetnički i urbani identitet. To su velika postignuća i ispravno je da iz Slovenije pokažemo da ta postignuća poštujemo.“ – rekao je bivši slovenski predsjednik.
„Predsjednik Turk je veliki prijatelj Hrvatske i moram istaći sjajnu suradnju koju smo imali dok je bio predsjednik Slovenije. Mi smo danas ovdje da potvrdimo kako Slovenija i Hrvatska mogu i moraju dobro surađivati, a isto tako smo razgovarali s predstavnicima slovenske zajednice ovdje u gradu i županiji, o njihovim aktivnostima, problemima, uspjesima, i mislim da je upravo ovdje, ova županija i ovaj grad dobar primjer poštivanja manjinskih zajednica.“- izjavio je na kraju posjeta Varaždinu predsjednik Josipović.