23. prosinac 2022. | Autor: dd

U Varaždinu počelo obilježavanje Dana 2. oklopno-mehanizirane bojne Puma

Svečanim postrojavanjem, dodjelom beretki i polaganjem vijenaca danas prijepodne u vojarni Hrvatske vojske u Varaždinu, u petak 23. prosinca 2022. godine počelo je obilježavanje Dana 2. oklopno-mehanizirane bojne i 30. obljetnice ustroja legendarne 7. gardijske brigade Puma.  

Nakon vojnog dijela protokola u kojem je prijavak predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću predao bojnik Krunoslav Slavinec, zapovjednik bojne, uslijedila je minuta šutnje te čitanje povjesnice slavne 7. gbr „Puma“ koja danas obilježava 30. obljetnicu ustroja. Nakon toga dodijeljene su beretke, te dodjeljivanje ukaza o promaknućima, pohvalama i nagradama pripadnicima djelatnog sastava Puma.

Po završetku vojnog dijela protokola, predsjednik je u pratnji admirala Roberta Hranja, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, gradonačelnika dr.sc. Nevena Bosilja i drugih uzvanika nazočio otkrivanju murala izvedenog na zidu vojarne posvećenog ratnom putu 7. gardijske brigade.

Uslijedilo je odavanje počasti i polaganje vijenaca za poginule pripadnike Puma u kapeli sv. Jurja. Vijenac su prve položile obitelji poginulih pripadnika brigade, a potom i predsjednik Republike. Vijence su zatim sa izaslanstvima položili i Damir Habijan, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, ministar Tomo Medved u ime Vlade Republike Hrvatske, župan Anđelko Stričak u ime Varaždinske županije. Gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj i predsjednica Gradskog vijeća Zdravka Grđan položili su vijenac u ime Grada Varaždina zajedno s prisutnim gradonačelnicima, a vijenac su zajedno položili i načelnici općina te predstavnici veteranskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Na kraju, ruže su uz spomen ploče koja podsjećaju na 90 poginulih i jednog nestalog pripadnika Puma položili učenici Druge Gimnazije iz Varaždina.

Obilježavanje 30. obljetnice 7. gbr „Puma“ nastavljeno je služenjem svete mise u ckvi sv. Nikole, a potom i svečanom akademijom u varaždinskom kazalištu.