12. veljača 2013.

U Varaždinu kreću diplomski studiji odnosa s javnošću, međunarodne trgovine i turizma

lković i habuš image DEKAN I GRADONAČELNIK (3)

12.02.2013.-S početkom ožujka na Sveučilišnom centru Varaždin  Medijskog sveučilišta treću dva nova diplomska studija: odnosi s javnošću i poslovna ekonomija, sa smjerovima međunarodna trgovina i turizam. Natječaj za upis ukupno 120 studenata raspisan je jučer, a  na konferenciji za novinare najavili su ga varaždinski gradonačelnik Goran Habuš i privremeni rektor Medijskog sveučilišta dr.sc. Marin Milković. Na odnosima s javnošću primaju 60 izvanrednih studenata, a nastavu će održavati profesori s mentorskog Sveučilišta u Dubrovniku, dok se poslovna ekonomija realizira u suradnji s Ekonomskim fakultetom iz Rijeke.
„Cijene po godini bit će 7.300 kuna, željeli smo biti socijalno osjetljivi pa sam siguran da je riječ o najprihvatljivim programima u Hrvatskoj koji prvostupnicima omogućuju nastavak visokog obrazovanja“ – rekao je privremeni rektor Medijskog sveučilišta dr.sc. Marin Milković, ujedno i dekan varaždinskog Veleučilišta, koje u Varaždinu nositelj programa Medijskog sveučilišta.
Da podsjetimo, Medijskog sveučilište projekt je jedne medijske kuće koji je trebao kupiti Grad Varaždin, no uhićenjem  bivšeg varaždinskog gradonačelnika pregovori su prekinuti. U posljednji tren, nova varaždinska vlast priključila se projektu zajedno s Koprivnicom, koja je u međuvremenu kupila dopusnicu.
„ Nakon 4 godine  sanjanja o tom sveučilištu mi smo taj san dosanjali . Bilo  je onih koji su bili jako protiv i nisu vjerovali da ćemo tu uspjeti pokrenuti, no uspjeli smo: u ožujku kreću dva diplomska studija, a paralelno s time ide i  integraciju Veleučilišta Varaždin  i Medijskog sveučilišta, kojem  će promijeniti  naziv u dogovoru s Koprivnicom. To nam zapravo daje mogućnost da kroz ova tri diplomska studija  koje ćemo sada imati na sveučilištu dobijemo diplomske studije i za svih 6 prediplomskih  studija koje ima Veleučilište. „- pojasnio je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.
Rektor Milković najavio je kako je već u pripremi program agronomije te da rade na još nekoliko kurikuluma, no otvarat će ih isključivo prema potrebama gospodarstva.
Varaždinsko Veleučilište jedina je visokoškolska ustanova u Hrvatskoj koja nema svoj prostor, no i to će se uskoro promijeniti. Nakon što im je Grad Varaždin krajem prošle godine darivao zemljište s dvije derutne zgrade, dekan Milković najavio je kako početkom travnja kreću radovi na obnovi prve zgrade, vrijedni 8,5 milijuna kuna. „Ta će zgrada zadovoljiti tek četvrtinu naših prostornih potreba pa rješenje vidimo u izgradnji studentskog kampusa, s čijim ćemo projektom aplicirati na EU fondove“ – najavio je Milković.
Osim natječaja za upis prve generacije na dva sveučilišna diplomska studija i priprema za obnovu zgrade Veleučilišta, u Varaždinu se radi na još nekoliko infrastrukturnih projekata vezanih uz visoko školstvo. Gradonačelnik Habuš najavio je skori početak izgradnje studentskog restorana vrijednog 12 milijuna kuna, koji će biti gotov do početka listopada, FOI priprema izgradnju nove zgrade  vrijedne 50 mil. kn, a projekt sveučilišnog kampusa na Ribnjaku vrijedan je oko 60 milijuna kuna.

Natječaj za upis na diplomske studije možete pronaći ovdje: http://www.medijsko-sveuciliste.hr/main/vijesti/natjecaj_diplomski_studiji-17925