23. travanj 2015.

U Varaždinu kreće pilot projekt besplatne registracije bicikala putem interneta i mobilne aplikacije

plikacija bicikli

23.4.2015.- Krunoslav Domić, Žan Strahija i Tomislav Jelčić, studenti varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike, autori su aplikacije „Bicikli“ koja je javnosti predstavljena na jučerašnjoj 5. sjednici Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Varaždina. Nastala je upravo na inicijativu Vijeća, a u suradnji s PU varaždinskom, Ministarstvom unutarnjih poslova i Ravnateljstva policije. Ova besplatna aplikacija funkcionirat će kao web portal, a vlasnici će svoje bicikle moći  fotografirati i registrirati i preko mobilne aplikacije putem pametnih telefona.

„Ovaj projekt je potpuna inovacija koja kreće iz Varaždina i koja je krasna potvrda suradnje policije sa sveučilišnom i lokalnom zajednicom. Ovaj web portal, odnosno mobilna aplikacija, će pomoći građanima da zaštite svoje bicikle od krađa, razviju samozaštitno ponašanje, ali i da ujedno uštede svoje vrijeme jer  bicikle mogu registrirati iz kuće, putem formulara.“ – rekla je na predstavljanju Sandra Veber iz Ravnateljstva policije. Dodala je kako je projekt sada u pilot fazi, no sigurno će postati model za cijelu Hrvatsku kojeg će preuzeti MUP, odnosno Ravnateljstvo policije.

„Dobili smo zahtjev od Ministarstva unutarnjih poslova s  problemom  kojeg su studenti riješili toliko profesionalno da će se moći koristiti u sustavu. Posebno mi je zanimljiva ova mobilna aplikacija koja će omogućiti da se krađa bicikla prijavi u vrlo kratkom vremenu. Jer, koliko sam čuo, najvažnije su te prve minute, da informacija o krađi što je moguće prije dođe do policijskih službenika na terenu.“ – istaknuo je dekan FOI-a, prof.dr.sc. Vjeran Strahonja.


Osim jednostavne i brze registracije, ova će aplikacija pomoći i građanima čiji je bicikl ukraden, a u registru su bicikala. Krađu mogu prijaviti svojim mobitelima i u trenutku prijave informacija o krađi i detaljan opis bicikla šalje se svim policijskim ophodnjama. Ta bi brzina trebala znatno ubrzati potragu za ukradenim biciklom i sretan završetak.
„U zadnjih godinu dana procesuirali smo desetak grupica koje su se organizirano bavile krađom bicikala u čitavoj regiji. Dešavalo se da su se ukradeni bicikli  ukradeni u Varaždinu pronalazili na posve drugom kraju Hrvatske. Borimo se protiv toga i mislim da se nađe jedan veći dio bicikala, a ova aplikacija i brzina širenja informacije doprinijet će uspješnom otkrivanju“ – istaknuo je načelnik PU varaždinske Darko Jurčec.


Na aplikaciju se možete prijaviti putem web stranice projekta ili putem mobitela preuzimanjem besplatne aplikacije za Android i iPhone uređaje.


„Cilj je doprinijeti sigurnosti imovine građana na način da se bicikli toliko ne kradu, odnosno ako su i ukradeni policija može vrlo brzo intervenirati. Ova je aplikacija jedan od prvih koraka, u idućim ćemo godinama pokušati postaviti kamere po gradu, pogotovo na mjestima na kojima se parkiraju bicikli. Vjerujem da će Varaždinci, posebno oni mladi, iskoristiti ove aplikacije putem mobilnih telefona“ – rekao je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.