28. ožujak 2012.

U SUBOTU ĆE SE UGASITI SVJETLA NA VARAŽDINSKOM STAROM GRADU

Earth Hour image izazovi_planet_spasi_svijet_tmb

28.03.2012. - Uz Pariz, Berlin i još više od 5200 gradova u svim dijelovima svijeta, i Varaždin će ove godine na sat vremena ugasiti rasvjetu u svojoj povjesnoj jezgri kako bi se pridružio globalnoj akciji "Earth Hour" koju organizira World Wide Found for Nature. Grad Varaždin akciju organizira u suradnji s ekološkom udrugom "Franjo Košćec", čiji će volonteri u subotu, 31. ožujka u prijepodnevnim satima dijeliti propagandni materijal na Gradskoj tržnici, vezan uz akciju "Earth Hour". Njome se želi ukazati  na opasnost od klimatskih promjena, ali i pokazati da svatko može pridonijeti očuvanju Zemlje.


U subotu u 20.15. na prostoru ispred Starog grada ( bivša zgrada Radio Varaždina) središnje će događanje najaviti mali bubnjari iz društva "Naša djeca", a uz gradonačelnika Habuša, okupljenima će se obratiti i predsjednica ekološke udruge "Franjo Košćec" Dora Radosavljević. Program će svojim atraktivnim nastupom s vatrom zatvoriti članice Akrobatsko – žonglerske skupine "Ateš" iz Čakovca.

U 20.30 varaždinski gradonačelnik Goran Habuš ugasit će rasvjetu na najvećoj varaždinskoj turističkoj atrakciji – Starom gradu, a za 2/3 bit će smanjena rasvjeta u cijeloj varaždinskoj povijesnoj jezgri. Baš kao i varaždinski Stari grad, na sat će vremena biti zamračen i Eiffelov toranj, Brandenburška vrata i još nekoliko svjetskih turističkih atrakcija.
Nakon gašenja svjetla, svi zainteresirani mogu krenuti u besplatan jednosatni obilazak Varaždina pod svijećama i to pod vodstvom stručnog vodiča, na turu "Od anđela do anđela".

Inače, u Varaždinu će se "Earth hour" obilježiti po treći put, a ovoj se hvalevrijednoj akciji mogu priključiti i svi Varaždinci, gašenjem nepotrebne rasvjete na sat vremena, kako bi se ujedinili u zajedničkom djelovanju na usporavanju klimatskih promjena.

U akciju se uključila i PU Varaždinska čiji će djelatnici za vrijeme trajanja akcije pojačano obilaziti zamračena mjesta.