09. rujan 2013.

U roku od godine dana obnova varaždinskih vrtića bez ikakvog troška za gradski proračun

ugovor vrtići

09.09.2013.-Grad Varaždin prvi u Hrvatskoj kreće u energetsku obnovu svih sedam gradskih vrtića i I. osnovne škole i to prema Programu energetske obnove javnih zgrada, kojeg provodi Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.
Ugovor o energetskoj obnovi su  ponedjeljak, 9. rujna, potpisali varaždinski gradonačelnik Goran Habuš – u ime osnivača vrtića , i Romano Perić i Stjepan Gluhaković, članovi  Uprave tvrtke Zagorje Tehnobeton, koja će kao pružatelj energetske usluge obnavljati vrtiće koje polazi 800-tinjak varaždinskih mališana.
Nakon dva mjeseca projektiranja, kreću radovi koji moraju završiti u roku od 8 mjeseci, a vrijedni su oko 11 milijuna kuna. Ugovor je sklopljen na 14 godina, a energetska obnova donosi iznimne uštede i gradu i vrtićima, istaknula je Natalija Martinčević, zamjenica varaždinskog gradonačelnika koja u Gradu Varaždinu vodi ovaj projekt.
„Samo ušteda na energentima će biti godišnje 664 tisuće kuna, što je ušteda od 60 posto u odnosu na dosadašnje račune za energente, a iz tih sredstava financirat će se kompletna obnova svih gradskih vrtića u koje ništa nije ulagano zadnjih 30-ak godina. Ovo će biti model po kojem ćemo ih obnoviti, a bez ikakvog troška za gradski proračun.“ – rekla je Martinčević.
Radovi na vrtićima, koji će raditi cijelo vrijeme obnove, odnosit će se većinom na izmjenu i dodavanje slojeva izolacije, izmjenu stolarije, izbacivanje toplinskih mostova, ugradnju kvalitetnih materijala i ugradnju obnovljivih izvora energije. Godišnje će proizvoditi najmanje 12.800 kWh energije za vlastite potrebe, budući da će na svakom vrtiću biti postavljeni solari.
„Ulaskom u EU mi smo se obvezali na energetsku učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije  i u dogledno vrijeme sve će javne zgrade u Hrvatskoj morati doživjeti energetsku obnovu s kakvom sada krećemo u varaždinskim vrtićima.“ – istaknuo je član uprave Zagorje Tehnobetona Romano Perić.
Gradonačelnik Varaždina Goran Habuš naglasio je kako će gotovo 700 tisuća kuna godišnje, koliko će se uštedjeti ovim modelom, biti preusmjereno na financiranje drugih programa, a Varaždin, nakon vrtića, ide dalje s energetskom obnovom javnih zgrada.
Na Program su prijavljeni i varaždinski Stari grad, Palača Herzer u kojoj se nalazi Entomološki muzej i Palača Sermage u kojoj je Galerija starih i novih majstora. No, kako je riječ o povijesnim spomenicima, čeka se dogovor Ministarstva kulture i Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja koji bi se trebali uskladiti sa zahtjevima konzervatora i postaviti model po kojem će se energetski obnavljati kulturno-povijesna dobra.
Varaždin za to ima spremnu svu potrebnu dokumentaciju.