19. listopad 2018. | Autor: Željka Lukačević Dominko

U OKVIRU PROJEKTA „ABCitiEs“ PROGRAMA „INTERREG EUROPE“ ODRŽAN POČETNI SASTANAK U VILNIUSU

9. i 10. rujna 2018. godine održan je u Vilniusu (Litva) početni sastanak Projekta „ABCitiEs“ (Area Based Collaborative Entrepreneurship) odobrenog u sklopu EU programa „Interreg Europe“.

Na Projektu „ABCitiES“ sudjeluju Grad Varaždin, Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu te Grad Čakovec iz Republike Hrvatske, kao jedna od urbanih regija, dok ostale četiri urbane regije predstavljaju gradovi: Amsterdam, Atena, Manchester i Vilnius.

Cilj Projekta je povezati poduzetnike i potaknuti zajednička ulaganja u imovinu i tehnologije te promovirati zajedničko tržište. Regije su pokrenule ovaj Projekt kako bi razmijenile iskustva te pomoću novih saznanja učinkovitije razvijale rješenja koja bi poduzetnicima olakšala poslovanje te potakla međusobnu suradnju.

Vodeći partner je Amsterdam University of Applied Sciences (HvA) koje će uz podršku partnera u naredne četiri godine provesti europsku studiju o tome kako strukturirati politike i osigurati optimalnu podršku poduzetnicima koji međusobno surađuju u urbanim područjima te istraživati kako razvijati nove vrste poduzetničkih zajednica koje potiču rast poslovanja i inovacije te stvaraju atraktivnije lokalno poslovno okruženje.

U Vilnisu su sudionici Projekta posjetili gradsku upravu Vilniusa, gdje se održavao sastanak na kojem su predstavnici sudionika prezentirali podatke o početnim stanjima mogućih projekata na svojem području.

Prof.dr.sc. Vjeran Strahonja je u svojoj prezentaciji iznio nekoliko primjera i mogućnosti kako povezati kreativno poduzetništvo vezano uz Grad Varaždin. Uslijedili su posjeti Znanstveno - tehnološkom parku Sunrise Valley koji je neprofitna organizacija te ima dugogodišnju tradiciju u razvoju poduzetništva, promicanje poslovne i znanstvene suradnje, pružanje infrastrukture i druge usluge podrške inovacijama mladim inovativnim poduzećima. Park je idealno mjesto za inovativna tehnološka poduzeća, poduzetne članove sveučilišne zajednice u istraživačko - razvojnom okruženju, gdje se može komercijalizirati svoje znanje, uspostaviti i razvijati tvrtke i proširiti inovativnu aktivnost. Linkmenų fabrikas Vilniaus djeluje u okviru Gedimino Tehničkog sveučilišta, gdje studenti, istraživači, poslovni ljudi, inženjeri i kreativni ljudi međusobno surađuju radi implementacije ideja s najnovijim prototipovima i medijskim aplikacijama. Užupis Art Incubator je mjesto za rad i stvaranje mladih profesionalnih umjetnika (slikarstvo, grafika, fotografija, video, keramika, skulptura, instalacija, izvedba, interdisciplinarna umjetnost, istraživanje umjetnosti itd.), tj. prostor za širenje kreativnih procesa između javnosti i kreatora usmjerenih na njihov publicitet.

Sastanak je završio predavanjima i prezentacijama predstavnika vodećeg partnera Amsterdam University of Applied Sciences (HvA) o uputama za vođenje Projekta, zadacima u narednom semestru Projekta, daljnjim sastancima te načinu izvještavanja o provedbi Projekta.

Uz predstavnike Grada Varaždina Goranku Grgić, višu savjetnicu za pripremu i provođenje EU projekata i Željku Lukačević Dominko, višu savjetnicu za gospodarstvo iz Upravnog odjela za EU projekte, upravljanje imovinom i gospodarstvo Grada Varaždina na ovom početnom sastanku sudjelovali su prof.dr.sc. Vjeran Strahonja i mr.sc. Lana Škvorc s Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu.

Projekt je započeo 1. lipnja 2018. godine i trajat će do 31. svibnja 2022. godine.

Za provedbu projekta odobreno je ukupno 1.596.551,00 eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Više o projektu može se pročitati na službenoj mrežnoj stranici: 

https://www.interregeurope.eu/abcities/