31. srpanj 2014.

U obnovljenim prostorima zaposleni dodatni djelatnici na legalizaciji i uvedena e-dozvola

press preradovićeva potkrovlje

31.07.2014.- Prije mjesec dana Grad Varaždin zaposlio je tri nova djelatnika  isključivo na poslovima legalizacije, a od jučer oni rade u novim prostorima u potkrovlju zgrade u Preradovićevoj 10. O novim prostorima, legalizaciji i uvođenju e-dozvole bilo je riječi na današnjoj konferenciji za novinare zamjenika gradonačelnika Varaždina Vjerana Radelića i Damira Mikulića, pročelnika Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Grada Varaždina.
„Nakon što su krajem prošle godine u obnovljenu zgradu u Preradovićevoj 10 uselila tri gradska upravna odjela, sada je obnovljeno i potkrovlje neto korisne površine od  147 m2 s 5 uredskih prostorija. U obnovu je Grad uložio 475 tisuća kuna.“ – rekao je zamjenik gradonačelnika Vjeran Radelić.
Novi prostori i novi zaposlenici dat će vjetar u leđa rješavanju zahtjeva za legalizacijom. Od 5400 zaprimljenih zahtjeva za legalizaciju, do sada je riješeno njih 953. „Rješava se stotinjak zahtjeva mjesečno, no s novim djelatnicima, koji će se, za razliku od ostalih kolega u Upravnom odjelu, baviti isključivo legalizacijom, mjesečno ćemo rješavati 200-tinjak predmeta.“ – naglasio je Damir Mikulić, pozvavši Varaždince da nadopune podnešene nepotpune zahtjeve. Takvih je oko 3 tisuće i ne budu li nadopunjeni u skorom roku, prijeti i odbijanje zahtjeva za legalizaciju.
Zamjenik gradonačelnika Radelić rekao je kako će Grad Varaždin podnositeljima zahtjeva maksimalno izlaziti u susret plaćanjem na rate svih potrebnih davanja koja su u nadležnosti Upravnog odjela za urbanizam i komunalni sustav i Upravnog odjela za financije.
Velika je vijest i uvođenje e-dozvole koja se u Gradu Varaždinu koristi od 1. lipnja ove godine. E-dozvola ne rješava samo građevinsku dozvolu kao akt, već sve akte iz područja Zakona o prostornom uređenju i Zakona o gradnji - uporabne dozvole,dozvole za prenamjenu, potvrde parcelacije, rješenja o utvrđivanju građevinskih čestica, a svrha joj je da se na lakši i brži način izdaju dozvole te  da Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja ima uvid u rad odjela odnosno na  broj , dinamiku rješavanja predmeta i  kontrolu nad izdavanjem dozvola. E-dozvola, zajedno s novim Zakonom o gradnji, trebala bi  ubrzati izdavanje dozvola na rok do mjesec dana. Do sada je u Gradu Varaždinu zaprimljeno 76 predmeta koji će se rješavati preko sustava e-dozvole, a za njih 20 već su izdani završni akti.
Varaždin i Varaždinska županija jedno su od 5 probnih područja na kojima je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja  uvelo lako kontroliran sustav e-dozvole. Osim u  Varaždinskoj, Međimurskoj, Koprivničko-križevačkoj, Virovitičko-podravskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i njihovim središtima, država ovaj sustav, nakon testiranja, namjerava uvesti na područje cijele Hrvatske.