21. veljača 2014.

U Maribor po iskustva o europskoj prijestolnici kulture

ribor2 web

21.02.2014.-U nastojanju da prikupi što više iskustava kako bi se što bolje pripremili za kandidaturu Varaždina za europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, izaslanstvo Varaždina, predvođeno gradonačelnikom Goranom Habušom, boravilo je u radnom posjetu Mariboru, gradu koji je 2012. bio europska prijestolnica kulture.
Iako nije najbolje iskoristio sve mogućnosti koje pruža Europska prijestolnica kulture, grad Maribor, koji je ovu europsku priredbu organizirao 2012. godine, ipak je uspio značajno obogatiti kulturni i javni život grada te stvoriti dobru perspektivu za razvoj civilnog sektora – istaknuto je na prijemu koju je u mariborskoj gradskoj vijećnici za Varaždince organizirao gradonačelnik Maribora dr. sc. Andrej Fištravec.
„Maribor, prvenstveno zbog prevelikog utjecaja politike, nije uspio ostvariti sve ciljeve koji su planirani u Europskoj godini kulture 2012. godine. Naprosto se premalo razmišljalo o dugoročnoj održivosti programa, no, Maribor je te godine ugostio niz vrhunskih kulturnih događanja“ – naglasio je na prijemu mariborski gradonačelnik, upozorivši kako je za uspjeh ove priredbe od presudne važnosti upravo dugoročna održivost programa Europske prijestolnice kulture.
Fištravec je istaknuo kako je  Maribor za programe Europske prijestolnice kulture imao jedan od najskromnijih budžeta. Većina programa realizirana je javnim novcem slovenske države i gradova koje su se uključile u projekt. Nažalost, propustili su u većoj mjeri u sufinanciranje programa uključiti privatni sektor, pa na nekim projektima koje su planirali završiti do 2012. još uvijek rade. No, Peter Tomaž Dobrila, jedan od ključnih ljudi projekta Maribor – Europska prijestolnica kulture 2012., posebno je istaknuo kako je u gradu bilo i niz pozitivnih primjera. Broj noćenja u Mariboru te je godine bio za 60 posto veći, Maribor je dobio veliku promidžbu u europskim medijima, poznati mariborski festival Lent te je godine imao posebno atraktivne programe, a zahvaljujući Europskoj prijestolnici kulture snažno se razvila scena koju su organizirale civilne udruge, posebice udruge mladih. U Mariboru je obnovljen i uređen i Vetrinjski dvor u središtu Maribora, koji sada koriste nevladine kulturne organizacije, a Maribor će i dalje raditi na završetku kompleksa vojne pekarice, uređenje Rotovžkog trga i likovne galerije.
„I na primjeru Maribora uvjerili smo se kako je za uspjeh Europske prijestolnice kulture ključno dugoročno planiranje potreba u kulturi, kako bi programi ostali dugoročno održivi. Europska prijestolnica kulture sigurno je velika šansa da programe u kulturi, koji uključuju i uređenje kulturne infrastrukture, realiziramo brže i učinkovitije“ – rekao je na sastanku u Mariboru gradonačelnik Varaždina Goran Habuš, koji je mariborskog gradonačelnika pozvao da posjeti Varaždin.