12. ožujak 2014.

U lipnju u Varaždinu Sinki – festival sinkronizacije

Sinki tim Wagner_Bilušić_Malenica_baltazar_ugrina_radelić_selec.JPG

12.03.2014.-„U Hrvatskoj postoji niz festivala i nagrada, ali još nikad nikome nije dodijeljena nagrada za sinkronizaciju. Ova će nepravda biti ispravljena u Varaždinu u lipnju. Sinki – festival sinkronizacije održat će se od 12. do 15. lipnja, a nagrade najboljim sinkronizatorima dodijelit će se za dugometražni animirani film. O svemu će brinuti i naš najdraži i najmiliji profesor – Baltazar“ - najavili su danas u varaždinskom Kinu Galerija  idejni začetnik festivala glumac Robert Ugrina, predsjednica žirija redateljica sinkronizacije Ivana Vlkov Wagner, producenti Sandra Malenica i Hrvoje Selec koordinatorica projekta Maja Bilušić te, u ime pokrovitelja Festivala,  zamjenik varaždinskog gradonačelnika Vjeran Radelić.
Na dvije lokacije u Varaždinu – u Kinu Galerija i na prostru uz Stari grad u tri će dana biti prikazani dugometražni animirani filmovi sinkronizirani u Hrvatskoj. O tri lika najbolje sinkronizirana lika odlučivat će publika i to samo oni mlađi do 15 godina pa će se i na taj način potaknuti da razmišljaju o sinkronizaciji.  Sedam stručnih nagrada dodijelit će pak tročlani stručni žiri na čelu kojeg je redateljica sinkronizacije Ivana Vlkov Wagner.

Na festivalu se očekuju mnoge poznate face iz animiranih filmova koje će šetati Varaždinom, a uz Baltazara očekujemo i Sinkija, za čiji će se izgled raspisati natječaj, pa organizzatori pozivaju sve dizajnere i ostale kreativce   da daju svoju viziju kako bi Sinki trebao izgledati. Uz natječaj za maskotu raspisat će se i natječaj za idejno rješenje vizualnog  identiteta Sinki festivala. Autor najboljeg rješenja za maskotu dobit će prvu novčanu nagradu u iznosu 2500 kuna, a isto toliko iznosi nagrada koju će osvojiti autor vizualnog identiteta. Nagrade će dodijeliti Organizacijski odbor, a prijave se mogu poslati na adresu [email protected].