14. svibanj 2021. | Autor: Maja Hrešć

Turističkoj zajednici grada Varaždina uručena međunarodna nagrada za Špancirfest

Predsjednik Turističke zajednice grada Varaždina i varaždinski gradonačelnik dr.sc. Ivan Čehok i direktorica Turističkog ureda TZGV, Jelena Toth u petak su varaždinskoj javnosti predstavili još jednu u nizu nagrada koju je osvojio Špancirfest.

S godinom dana zakašnjenja, zbog aktualne situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, Turističkoj zajednici grada Varaždina uručena je međunarodna kulturno turistička nagrada Plautilla, plaketa sa zlatnim znakom za Špancirfest, za najbolji kulturno turistički proizvod u 2020. godini.

Nagradu dodjeljuju Turistička zajednica grada Solina, hotel President Solin i Grad Solin, a trebala je biti uručena u sklopu 6. Međunarodnog kongresa povijesnih gradova, prošle godine u Solinu. No, zbog pandemije koronavirusa i ondašnje epidemiološke situacije, dodjela nagrada je prolongirana za ovu godinu i prošlog su tjedna u Solinu dobitnicima uručene nagrade.

„Čestitke našoj Turističkoj zajednici i naravno svim Varaždincima jer ovo je nagrada koja zapravo zahvaljuje svim onim Varaždincima koji su bili aktivno uključeni u samu organizaciju Špancirfesta, bilo da su aktivni sudionici, šećući gradom, družeći se, boraveći u gradu, gledajući sve ono što je pripremljeno, od uličnih žonglera do koncerata. Ovo je veliko priznanje, postoji Međunarodna udruga povijesnih gradova koja promiče takozvani kulturni turizam, odnosno promiče turističku ponudu gradova s povijesnom jezgrom. Kulturni turizam je zapravo i osnovica varaždinskog turizma. Ovo je nagrada koja nas obvezuje da taj turistički proizvod još bolje osmislimo, odnosno da postane još prepoznatljiviji. Nadam se smirivanju pandemije i ublažavanju epidemioloških mjera, a mi ćemo biti spremni ove godine organizirati i uživati u Špancirfestu.“ – rekao je gradonačelnik Ivan Čehok.

Međunarodna kulturno turistička nagrada „Plautilla“ dodjeljuje se za kvalitetu i inovativnost u upravljanju povijesnim gradovima, u domeni interpretacije i zaštite kulturne baštine te promidžbe i distribucije kulturno turističkih proizvoda, i to u 3 kategorije: najbolji kulturno turistički proizvod, najbolji povijesni grad/lokalitet/ustanova i najbolji kulturno turistički itinerer.

Nagrada za najbolji kulturno turistički proizvod dodjeljuje se turističkim zajednicama, ustanovama, tvrtkama, obrtima i sl. za najbolji turistički proizvod koji se odlikuje kvalitetnom i kreativnom interpretacijom kulturno povijesne baštine.

Dodajmo ovome da se ovogodišnji Špancirfest planira u terminu od 20. do 29. kolovoza.