05. srpanj 2023. | Autor: dd

Turističkoj zajednici grada Varaždina HTZ za 4 projekta odobrio gotovo 130.000,00 eura

Turističkoj zajednici grada Varaždina za tri je prijavljena projekta na Javnom natječaju za dodjelu sredstava za projekte lokalnih turističkih zajednica na turistički nedovoljno razvijenom području i kontinentu, Hrvatska turistička zajednica odobrila sredstva u iznosu od 84.294,59 eura iz Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent. Riječ je o projektima „Čarobni Grad Djeda Mraza“, „Varaždin - grad glazbe“ te EU projektu „People power partnership“.

Projekt Čarobni Grad Djeda Mraza predstavlja proširenje Kuće Djeda Mraza koja je postala simbol manifestacije Advent u Varaždinu te će na ovogodišnjoj manifestaciji ona biti smještena na novoj, većoj lokaciji i bit će obogaćena dodatnim sadržajima. Kuću Djeda Mraza prošle je godine posjetilo preko 20.000 posjetitelja Adventa u Varaždinu, koji je svojim promišljenim konceptom i kontinuiranim višegodišnjim razvojem smjestio Varaždin u sam vrh adventskih turističkih destinacija.

 

Projekt „Varaždin - grad glazbe“ vezan je uz dugu tradiciju i bogatu povijest glazbenog stvaralaštva u Varaždinu, a njime se obogaćuju glazbeni sadržaji u gradu uz očuvanje i promociju kulturne baštine, obogaćuje turistička ponuda, razvija prepoznatljivost grada te potiče razvoj lokalne glazbene scene. Projekt obuhvaća od folklornih nastupa, glazbe na balkonima, glazbe na orguljama u varaždinskoj katedrali, nastupa limene glazbe pa do koncerata u povodu obilježavanja 150. obljetnice smrti poznatog varaždinskog glazbenog virtuoza Ivana Padovca te koncerta pod nazivom „Nothing Else Matters“ kojeg će izvesti učenici i profesori Glazbene škole u Varaždinu u suradnji s udrugom nuSynergetic. Projektu Varaždin - grad glazbe dodatnu težinu daje i upravo predana kandidatura grada Varaždina za UNESCO-ov grad glazbe, titulu koja u ovom trenutku ne krasi ni jedan grad u Hrvatskoj, dok su u svijetu svega 43 grada s tom titulom. U sklopu projekta planiran je i posjet predstavnika UNESCO gradova glazbe Varaždinu kako bi ih se upoznalo s glazbenom kulturom našeg grada.

 

Treći projekt za čiju su realizaciju odobrena sredstva je EU projekt „People power partnership“ iz programa Kreativna Europa u kojem je Turistička zajednica grada Varaždina jedan od 14 partnera iz 11 zemalja. U sklopu ovog europskog projekta na ovogodišnjem će Špancirfestu 32-oje plesača iz Hrvatske, Velike Britanije, Portugala, Latvije i Njemačke izvesti multimedijalni glazbeno - scenski spektakl.

 

Uz navedena tri projekta, odobrena su i sredstva u iznosu od 45.000,00 eura za organizaciju ovogodišnjeg Špancirfesta, i to u sklopu javnog natječaja za dodjelu sredstava za projekte regionalnih turističkih zajednica na turistički nedovoljno razvijenom području i kontinentu u 2023. na koji je TZ Varaždinske županije kandidirala projekt suorganizacije događanja Varaždinske županije, među kojima je i Špancirfest. Time su TZ grada Varaždina za realizaciju četiri projekata odobrena sredstva u ukupnom iznosu od gotovo 130.000,00 eura.