10. lipanj 2014.

Tri nova grada podržavaju Varaždin u projektu Europske prijestolnice kulture

ludbreg.JPG

10.06.2014.- U projektu kandidature grada Varaždina za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine kao gradovi – partneri sudjelovat će i gradovi – Ludbreg, Varaždinske Toplice i Novi Marof.
- Današnjim prezentacijama u ova tri grada završili smo proces u kojem smo zaokružili mrežu gradova – partnera s područja regije. I ovoga puta pokazalo se kako smo bili u pravu kada smo se odlučili za regionalni pristup i u projekt uključili gradove – partnere, kako bi na taj način povezali našu kulturnu ponudu i tako postigli veći sinergijski učinak, ali i kako bi kroz takvo povezivanje dodatno istaknuli europsku dimenziju projekta Europska prijestolnica kulture – istaknuo je Raymond Rojnik, voditelj projekta kandidature za Europsku prijestolnicu kulture 2020., podsjetivši kako je u projektu udruženo 9 gradova iz četiri sjevernohrvatske županije – Krapina, Koprivnica, Čakovec, Ludbreg, Lepoglava, Ivanec, Novi Marof, Varaždinske Toplice i Prelog.
- Grad Ludbreg se sa zadovoljstvom priključuje ovom velikom i važnom projektu, jer upravo kulturu vidimo kao prepoznatljivu odliku cijelog ovog kraja, koji baštini izuzetno bogatu kulturnu tradiciju. No, trebamo je na pravi način prezentirati Europi. A upravo je projekt Europska prijestolnica kulture idealna prigoda da grad Ludbreg pokaže zašto zavrijeđuje epitet grad – kulture – naglasio je gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić.
Poziv grada Varaždina za sudjelovanje u ovom projektu prihvatile su i Varaždinske Toplice, čija je gradonačelnica Goranka Štefanić istaknula važnost takvog regionalnog povezivanja kulturne, ali i turističke ponude ovog kraja, podsjetivši kako Toplice već uspješno sudjeluju u europskim programima.
- Varaždinske Toplice imaju značajni potencijal koji će kroz povezivanje u ovakvom projektu dobiti novu dimenziju i u europskom kontekstu – rekla je gradonačelnica Varaždinskih Toplica.
Slično razmišljaju i u Novom Marofu, svjesni kako projekti vezani uz Europsku prijestolnicu kulture značajno pridonose i dugoročnom podizanju kvalitete života građana te prepoznatljivosti gradova koji svoju baštinu žele predstaviti kroz sudjelovanje u takvom europskom projektu.