09. rujan 2019. | Autor: ddretar

Tri dana Foklofonije

Konferencijom za novinare u županijskoj palači najavljena je FolkoFonija, međunarodni festival folklora koji će od 13. do 15. rujna ove godine biti održan u Varaždinu.  

Pod pokroviteljstvom predsjednice države, županije i Grada Varaždina festival  će u organizaciji Centra tradicijske kulture građanima Varaždina ponuditi izvedbe preko 500 sudionika. Već u petak na Kapucinskom trgu nastupit će Lado, a tijekom vikenda najavljeni su svečani mimohodi folkloraša, folklorne radionice te koncerti i nastupi folklornih skupina iz Hrvatske te Poljske, Mađarske, Makedonije, Slovenije i Srbije. Većina programa bit će izvedena na Kapucinskom trgu gdje će se odvijati i 12. jesenski obrtnički ulični sajam. Dio programa bit će izveden i u okolnim gradovima te općinama, a svi programi su besplatni za publiku.

Uz župana Radimira Čačića i njegovu savjetnicu Nataliju Martinčević, predstavnicu udruženja obrtnika Biserku Keliš te predstavnike organizatora iz CTK Tibora Bűna i Petru Golubar, program Folkofonije je predstavio Zlatan Avar, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina: U gradu imamo zaista kvalitetan i dinamičan kontinuitet kulturnih i zanimljivih događanja. Nakon Špancirfesta i Trash Film Festivala slijedi nam izvedba Carmine Burane pa potom Folkofonija a poslije nje barokne večeri. Čestitam organizatorima iz CTK koji već pet godina organiziraju FolkoFoniju  osiguravajući sve veću kvalitetu te dinamični kontinuitet događanja. Grad Varaždin će i dalje podržavati festival u nadi da će se proširiti po trajanju i kvaliteti. Ove godine za festival smo izdvojili 50 tisuća iz proračuna. Drago mi je da se programom FolkoFonije oživljavaju i drugi gradovi u županiji.

Iz županije najavljuju jačanje i širenje festivala na cijelu regiju u okviru inicijative koja proizlazi iz članstva Varaždinske županije u Skupštini europskih regija.