01. svibanj 2023. | Autor: dd

Tradicionalna proslava Praznika rada na kupalištu Drava u Varaždinu

Bogat zabavni program, podjela 6 tisuća porcija graha, tombola s vrijednim nagradama i lijepo vrijeme privukli su mnogobrojne građane na tradicionalnu proslavu Međunarodnog praznika rada na kupalištu Drava u Varaždinu. Proslavu je, uz pomoć sponzora SES Hrvatska, odnosno branda S PARK Varaždin organizirao Grad Varaždin u suradnji s Gradskom tržnicom i Turističkom zajednicom.

Proslava je najavljena budnicama koje su u jutro na šest lokacija u gradu izveli članovi Gradskog puhačkog orkestra KUD Hrvatskih željeznica Varaždin. Program na kupalištu Drava od 10 sati  svojim su nastupima obogatili Varaždinske mažoretkinje, Mali slavuji DND-a Varaždin, folkloraši Centra tradicijske kulture i Kuburaška udruga Maruševec.

 

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj čestitajući praznik brojnim okupljenim građanima poručio je s govornice: „Prvi maj je prije svega praznik onih ljudi koji žive od svog rada, onih koji za svoj rad dobivaju plaću, a ne onih koji žive od kapitala i dividende. Želim vam da ta plaća bude veća, a uvjeti rada što bolji.“ – poručio je gradonačelnik i osvrnuo se na riječi predsjednika Vlade koji je najavio rast plaća od 1. siječnja slijedeće godine: „Zašto plaće ne bi rasle već od sada? Izvorni prihodi gradova i županija su porezi na plaće, na dohodak. Država opet uzima gradovima da bi dala povećanje plaće. Povećanje plaća treba, ali treba uzeti od PDV-a, treba uzeti iz državne blagajne.“ – objasnio je gradonačelnik Bosilj i upozorio na velik broj stranih radnika u Varaždinskoj županiji te ukazao na odlazak naših radnika u inozemstvo te zaključio: „Želim da u budućnosti imamo pošteniju državu, da imate veće plaće i da se rad više cijeni!“

 

Da se na rasterećenja na plaće ne treba čekati još sedam mjeseci upozorio je i gost na proslavi zastupnik u Hrvatskom saboru, predsjednik SDP-a Hrvatska Peđa Grbin koji se založio također za dostojanstvenu plaću domaćih, ali i sve većeg broja stranih radnika u Hrvatskoj. Uz novoizabrane članove Gradskog vijeća, proslavi na Dravi nazočila je i Barbara Antolić-Vupora, zastupnica u Hrvatskom saboru.

 

Posebnost ovogodišnje proslave Međunarodnog praznika rada na Dravi bila je bogata tombola koju je organizirao Grad Varaždin uz pomoć Gradske tržnice i Turističke zajednice, a u korist Zaklade solidarnosti Grada Varaždina. Više od devedeset donatora i sponzora dalo je svoje proizvode i usluge pa je podijeljeno 800 vrijednih nagrada. Prodano je 1100 karata za tombolu po 2 eura, a uz sponzorstva i donacije Zaklada solidarnosti Grada Varaždina je prikupila više od 4 tisuće eura koje će biti utrošene u humanitarne svrhe.

 

Izvukavši dobitnicu prve nagrade, čestitku sugrađanima uputio je i Miroslav Marković, zamjenik gradonačelnika, a najvrednije nagrade su također izvukli i Lovro Lukavečki, predsjednik Gradskog vijeća, Dubravka Biberdžić i Irina Helga Breskvar iz Zaklade, pročelnica Danijela Vusić i direktorica Turističke zajednice Jelena Toth.

 

Dobra praznična atmosfera na kupalištu Drava nastavljena je i u poslijepodnevnim satima uz tamburašku glazbu te druženje mnogobrojnih posjetitelja iz Varaždina i susjednih općina.