27. veljača 2019. | Autor: Maja Hrešć

U Targoweku održan Kick-off sastanak EU projekta Come in!

Predstavnici Grada Varaždina od 12. – 13. veljače 2019. godine sudjelovali su na Kick-off sastanku partnera EU projekta Come in!, jedne od mreža za prijenos programa URBACT-a III koji se financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj unutar Europske teritorijalne suradnje, a čiji cilj je razmjena znanja i izgradnja kapaciteta europskih gradova koji izrađuju ili provode integrirane strategije i akcijske planove održivog urbanog razvoja.

Mrežu od ukupno sedam partnerskih gradova na projektu čine grad Ujbuda iz Mađarske kao glavni partner te Gheorgheni iz Rumunjske, Plasencia iz Španjolske, Forlì iz Italije, Targowek iz Poljske, Pori iz Finske i Varaždin iz Hrvatske. Kao primjer dobre prakse naveden je Festival otvorenih kuća održan u Budimpešti kojeg partnerima projekta prenosi glavni partner Ujbuda iz Mađarske.

Kroz projekt će se pokušati stvoriti i inspirirati urbane zajednice, smanjiti stupanj socijalne isključenosti i izolacije privlačeći pažnju na zgrade oko nas, njihovu arhitektonsku vrijednost, baštinu i povijest. Svaki od partnera do kraja 2020. godine implementirat će dobru praksu organizirajući festival koji bi prvenstveno bio namijenjen građanima, odnosno stanovnicima određenog područja grada, ali i svim posjetiteljima.

Uz predstavnike još pet partnerskih gradova te Glavne stručnjake na projektu, na sastanku su sudjelovali i stručnjaci iz raznih područja, od čega se posebno izdvaja predstavnik Nacionalne URBACT točke za Poljsku koji je govorio o iskustvu u radu s URBACT-ovom lokalnom grupom podrške.

Cilj ovog Kick-off-a bio je jačanje kapaciteta partnera, osobito u dijelu koji se odnosi na organizaciju URBACT-ove lokalne grupe podrške, izradu Transfer plana i okvirnog terminskog plana aktivnosti svakog pojedinog partnera.

Proračun projekta Come in! iznosi ukupno 599.312,12 Eura, odnosno 55.432,68 Eura za Grad Varaždin, od čega će 85% iznosa biti sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Više o primjeru dobre prakse koji će se prenijeti kroz projekt možete saznati na: http://urbact.eu/weekend-open-houses