03. srpanj 2018.

SVJETSKA BANKA POTVRDILA: NAJLAKŠE JE POSLOVATI U VARAŽDINU

U Zagrebu je danas, u hotelu „Esplanade“, objavljena studija Grupe Svjetske banke te su prezentirani rezultati Izvješća Doing Business u Europskoj uniji 2018: Hrvatska, Češka, Portugal i Slovačka.

Na panel raspravi i objavi rezultata studije sudjelovao je i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok s obzirom na to da je upravo Grad Varaždin, od pet hrvatskih gradova kojisu sudjelovali u istraživanju, proglašen najatraktivniji za poslovanje.
Metodologijama Svjetske banke uspoređivani su uvjeti poslovanja u Osijeku, Rijeci, Splitu, Varaždinu i Zagrebu, gradovima s najboljim praksama u Hrvatskoj. Ipak, Varaždin je osvojio najveći ukupni broj bodova najbolje prakse.
„Varaždin je najbolji grad za business u Hrvatskoj. U konkurenciji 5 gradova u Hrvatskoj, daleko smo iznad drugih. U nekim smo segmentima u europskom prosjeku i na europskoj razini, a u nekim zaostajemo. Međutim, ovi segmenti u kojima zaostajemo čak i nisu ovisni o gradskoj vlasti, primjerice dužine trajanja sporova na trgovačkim sudovima, jer to nije u našoj nadležnosti. To je jedno veliko istraživanje koje je Europa radila na pet država Europske unije. Iako su trenutno u trendu takva istraživanja s kojima se onda svi "hvale", Doing business je jedno ozbiljno istraživanje, izvješće ili report koje je rađeno na međunarodnim standardima i klasifikacijama. Varaždin je upravo prema tim međunarodnim standardima grad broj 1 za business u Hrvatskoj. Kriteriji koji se prate su investicijska klima, birokratska brzina izdavanja dozvola, dostupnost poduzetničke zone i ostali. Ovo je zahvala i nagrada svima koji sudjeluju u cijelom postupku privlačenja investicija u Varaždin. Naravno da je uvijek moguće biti bolji stoga nam je cilj da u iduće četiri godine puno više napravimo po pitanju novih tehnologija, a tu je naš ICT i Tehnološki park“ izjavio je gradonačelnik nakon proglašenja rezultata.


Kako se ističe u izvješću, istraživanje je bilo usmjereno na skup pokazatelja koji mjere složenost i trošak regulatornih postupaka, kao i snagu pravnih instituta, koji utječu na pet faza životnog ciklusa malih i srednjih domaćih poduzeća: pokretanje poslovanja, ishođenje dozvola za gradnju, dobivanje električne energije, uknjižbu prava vlasništva i rješavanje trgovačkih sporova.
Posebno je naglašeno kako je Varaždin u brzini cjelokupnog postupka izdavanja građevinske dozvole ne samo vodeći grad u Hrvatskoj već je i iznad globalnog prosjeka. Rezultati svrstavaju Varaždin u sam vrh i prema pouzdanosti opskrbe električnom energijom, te je prikupio povoljne ocjene u drugim mjerenim kriterijima koji ga u ukupnom zbroju svrstavaju na prvo mjesto.


„Varaždin je definitivno zaslužio ovu nagradu i kao predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina mogu reći da sam izrazito ponosan zbog toga. Idemo u smjeru kako smo i govorili, da Varaždin trebamo ponovo pozicionirati kao što je on nekad bio. Ova nagrada nam je motiv da budemo još bolji i da ponovo budemo primjer gradovima u Hrvatskoj i u regiji“ istaknuo je Damir Habijan, predsjednik Gradskog vijeća.