06. kolovoz 2012.

SVI U BORBI PROTIV AMBROZIJE

brozija image ambrozija

06.08.2012. - Najnovije procjene kažu kako je od 15 do 25% stanovnika kontinentalne Hrvatske alergično na ambroziju, neugodan korov koji se širi po neobrađenim površinama, a vrhunac alergija javlja se u kolovozu, tijekom cvatnje ove biljke. Poljoprivredno redarstvo Grada Varaždina već četvrtu sezonu kontrolira uređenost privatnih poljoprivrednih površina kako bi se ambrozija stavila pod kontrolu. Kakvo je stanje na terenu, provjerio je i varaždinski gradonačelnik Goran Habuš. Prema riječima poljoprivrednog redara Kazimira Kišasondija, poljoprivredna površina se ne treba obrađivati, ali mora biti barem pokošena i odgovarati stanju kakvo je u zemljišno knjižnom izvatku. Od početka travnja ove godine 500 nadzora rezultiralo je s 250 prekršajnih naloga, a kazne za neodgovorne vlasnike zapuštenih zemljišta kreću se, ovisno o površini, do 2000 kn za fizičke i do 5000 kn za pravne osobe. U vrijeme cvatnje, kazne se naplaćuju odmah, bez prethodnih opomena i upozorenja.
Iako se svake godine uredi oko 1600 ha privatnih zemljišta, ambrozija je i dalje veliki problem na varaždinskom području: procjenjuje se kako je od 18 000 ha privatnog zemljišta pod ambrozijom oko 5000ha.
Osim što preko poljoprivrednog redara Grad Varaždin kontrolira uređenost privatnih zemljišta, s onih javnih i drugih površina u vlasništvu Grada koje nisu obuhvaćene redovnim održavanjem, niti sanacijom korovišta , ambroziju uklanjaju članovi Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a. Za projekt, koji traje već 7. godinu, iz gradskog se proračuna izdvaja 80 tisuća kn, a od 1. lipnja do 30. rujna, članovi udruge očiste oko 350 000 m2 zemljišta.