25. svibanj 2015.

SVEUČILIŠTE SJEVER POSTAJE DRŽAVNO

sveuciliste1

25.05.2015. - U Gradskoj vijećnici Grada Varaždina održana je konferencija za novinare kojoj su uz brojne predstavnike medija i domaćina gradonačelnika Gorana Habuša nazočili  potpredsjednik Sabora Milorad Batinić saborski zastupnik Marijan Škvarić,  predsjednica Skupštine Varaždinske županije Dubravka Biberdžić, te gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak sa zamjenicima  kao i zamjenik predsjednika studentskog  Zbora Siniša Medved.
Povod sazivanja konferencije su najnovije aktualnosti vezane za Sveučilište Sjever, a ujedno i prilika za poziv svim saborskim zastupnicima da podrže Prijedlog zakona o osnivanju Sveučilišta Sjever koje se u Saboru izglasava ovog petka, 29. svibnja 2015.godine čime ono postaje javna ustanova.  Sveučilište Sjever je ustanova čiji su trenutni osnivači gradovi Koprivnica i Varaždin a organizirano je kroz dva ravnopravna sveučilišna centra koji djeluju u navedenim gradovima. Ugovor o partnerstvu gradova Varaždina i Koprivnice potpisan je prije gotovo tri godine, a s njim su postavljeni temelji i utvrđene smjernice u razvoju modernog europskog Sveučilišta, orijentiranog prema potrebama lokalne zajednice. Gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak ovom je prigodom zahvalila svima koji su napornim radom i trudom sudjelovali u stvaranju Sveučilišta koje ima iznimnu važnost za našu regiju jer je u Koprivnici i Varaždinu omogućeno visoko obrazovanje za preko 3000 studenata koji pohađaju 11 različitih programa traženih zanimanja današnjice.

- Ovo je jedan jedinstven primjer dobre suradnje dvaju gradova, primjer spajanja a ne razdvajanja. Suradnja između Varaždina i Koprivnice je usmjerena na dobrobit cijele sjeverne regije, a smatram da je to za svaku pohvalu. Bez znanja i studenata, gradovi nisu pravi gradovi - istaknula je gradonačelnica.

-Sveučilište pomaže razvoju cijele regije, ne samo Varaždinu i Varaždinskoj županiji. Programi su uglavnom tehničke struke i studenti koji završe vrlo lako pronalaze posao jer Sveučilište već sada ima vrlo dobre kontakte s gospodarstvom pa će se kroz razvoj investicije koja je vrlo blizu- a to je Tehnološki park 2 još više ojačati ta spona- naglasio je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.

Sveučilište Sjever razvija i plan novih programa, cilj je podizanje postotka visoko obrazovane populacije sa sadašnjih 10 % na planiranih 30 %, a očekuje se uskoro i potpisivanje Sporazuma sa Zagrebačkim Sveučilištem.