07. prosinac 2021.

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća obilježen Dan grada Varaždina

Na blagdan svetog Nikole, zaštitnika Grada Varaždina, u ponedjeljak, 6. prosinca 2021. godine, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu održala se svečana sjednica Gradskog vijeća.

Predsjednica Gradskog vijeća Zdravka Grđan otvorila je sjednicu na kojoj su uz gradonačelnika Nevena Bosilja i zamjenika Miroslava Markovića nazočili brojni ugledni gosti, predstavnici političkog, društvenog, kulturnog i sportskog života grada Varaždina: izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, posebni savjetnik Predsjednika Republike za energiju i klimu dr. sc. Julije Domac, izaslanik predsjednika Sabora Republike Hrvatske Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik Damir Habijan, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, potpredsjednica Hrvatskog sabora i saborska zastupnica Sabina Glasovac, predsjednik Narodne stranke Reformisti Radimir Čačić, saborski zastupnici Mišel Jakšić, Barbara Antolić Vupora, Natalija Martinčević i Nadica Dreven Budinski, predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije dr. sc. Josip Križanić, generalni konzula Republike Hrvatske u Švicarskoj Konfederaciji sa sjedištem u Zürichu Slobodan Mikac, potpredsjednica Gordana Marsenić i članovi Gradskog vijeća Grada Varaždina, predstavnici općina i gradova, predstavnici nacionalnih manjina u gradu Varaždinu te predstavnici udruga.

Najsvečaniji dio sjednice i ove je godine bila dodjela javnih priznanja Grada Varaždina za 2021. godinu. Javna priznanja Grada Varaždina dodijeljena su:

I. Nagrada za životno djelo: Stjepanu Čuseku, Slavenki Majski Cesarec, Nenadu Opačiću, Ivanu Rukljiću

II. Nagrada Grada Varaždina: Aleksandri Saši Božović, Goranu Mihaliću posthumno, Ireni Vrdoljak

III. Plaketa Grada Varaždina: Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Biškupec, Srebrenki Golubić, Klubu podvodnih aktivnosti “DRAVA“ Varaždin, Kulturnom umjetničkom društvu Hrvatske željeznice Varaždin, Nogometnom klubu Sloboda Varaždin

IV. Medalja Grada Varaždina: Sofiji Cingula i Darku Rušecu, Udruzi specijalne jedinice policije „RODA“ Varaždin, Marijanu Husaku, Tomislavu Cvetku, Rudolfu Kišičeku

Predsjednica Gradskog vijeća u svom je govoru čestitala dobitnicima javnih priznanja i osvrnula se na rad Gradskog vijeća u proteklih pola godine. „Održali smo šest radnih sjednica i sa zadovoljstvom ističem da su temeljem odluka gradskog vijeća u kratkom vremenu napravljeni značajni iskoraci u smjeru transparentnosti rada gradske uprave i jačanja povjerena građana u one koje su oni sami, svojim glasom izabrali na izborima. Tome svakako pridonosi inzistiranje na odgovornosti prema kulturi ophođenja u javnom prostoru, ophođenja među različitim političkim opcijama koje imaju često različite pristupe rješavanju problema ali zajednički cilj – bolji i kvalitetniji život svih građana. Podsjetimo se, Varaždin je ove godine dobitnik vrijedne nagrade, proglašen je pobjednikom u kategoriji kvaliteta življenja. Građani Varaždina, što je naš specifikum, vrlo su ponosni ali istovremeno vrlo samokritički prema sebi i svom gradu pa i tu nagradu doživljavaju svaki na svoj način. Nikada nismo sporili pravo svakoga da argumentirano zastupa svoj stav i mišljenje i predlaže kako riješiti neki od problema pred kojima se ne skrivamo već ih nastojimo riješiti poštujući vladavinu prava i demokratičnost odlučivanja. To nas obvezuje da se ne smijemo zadovoljiti postignutim već moramo uvijek iznova težiti boljem i pravednijem upravljanju gradom.

Pred nama su velika iskušenja i prava dokazivanja naših sposobnosti su tek pred nama. Tek pola godine mandata gradskog vijeća u novom sastavu prerano je za konačne prosudbe, ali dovoljno vremena da pokažemo smjer u kojem namjeravamo ići sljedećih godina. Varaždin će kao regionalno središte postati lider projekta Integriranog teritorijalnog ustrojstva – ITU pa koristim priliku pozdraviti sve predstavnike općina i gradova koji su s nama. To nam otvara velike mogućnosti ukoliko ćemo se voditi načelom općeg dobra i surađivati. Varaždin tu ne ostvaruje poziciju dominacije, već je garancija uspostave ravnopravnosti i koristi za sve koji sudjeluju u tom projektu. Pred nama je daljnje otvaranje europskih fondova, realizacija komunalnih i eko projekta, briga o kvalitetnijem životu svih naših građana od djece do umirovljenika. Iskreno se nadam i uvjeravam vas da ću uložiti sve svoje umijeće u vođenju Gradskog vijeća, a to očekujem i od svih  kako bi svojim odlukama bili na korist svim građanima ovog predivnog, bajkovitog grada.“ – rekla je Zdravka Grđan.

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj pozdravio je sve prisutne i obratio se prigodnim govorom koji prenosimo u cijelosti:

„Hvala svima koji ste danas ovdje ili putem televizijskog prijenosa pratite svečanu sjednicu Gradskog vijeća jer i na taj način odajete priznanje svome Gradu.

Danas s ponosom slavimo našu bogatu i slavnu prošlost, kulturu i tradiciju, potvrđujemo pripadnost građanskom identitetu koji stoljećima obilježava naš Grad. Danas je i dan kad se prisjećamo i doprinosa naših sugrađana u obrani domovine, dan kada se trebamo pokloniti svima onima koji su na bilo koji način pridonijeli razvoju  i boljitku našega grada, a više nisu među nama. 

Od prvog dana preuzimanja dužnosti gradonačelnika, bez obzira na zatečene probleme, čije je rješavanje bilo prioritet u radu, krenulo se intenzivno s analiziranjem, planiranjem i realizacijom programa i projekata na svim područjima u našoj nadležnosti kako bismo u najkraćem mogućem roku osigurati uvjete za kvalitetan i sadržajan život svih stanovnika, a Varaždin ponovno učiniti mjerom i obrascem kako jedan grad treba i mora funkcionirati, u koji će se ljudi doseljavati, a ne iz njega odlaziti.

Kada, nakon svega šest mjeseci podvlačim crtu, mogu reći kako je s obzirom na zatečeno stanje, jako puno odrađeno, još važnije, puno nepravdi ispravljeno, a najvažnije uspostavljena komunikacija dostojna grada u kojemu i za koji svi mi živimo.

Planova je puno, a u fokusu je definitivno kao prioritet rješavanje problema smeća te do kraja mandata želimo i uspostavit ćemo kvalitetan i cjelovit sustav gospodarenja otpadom. Od prvog dana upravljanja Gradom aktivno radimo kako bi pronašli najpovoljnije i ekološki najprihvatljivije rješenje za naš Grad te konačno nakon gotovo sedamnaest godina riješiti problem baliranog otpada – najveću sramotu i krimen bivših gradskih čelnika.

Drugi važan projekt je revitalizacija zračne luke Varaždin jer s obzirom na mogućnosti uzletno sletne staze te izvrstan geostrateški položaj vjerujemo kako su potencijali za razvoj veliki i kako Varaždin može biti značajna točka na avio kartama Europe poglavito za male i sportske zrakoplove iako postoji mogućnost prihvata i putničkih zrakoplova.

Treći projekt na kojemu intenzivno radimo je Poslovna zona Brezje i vjerujemo kako ćemo u sljedeće dvije godine riješiti sve probleme i nesmetano nastaviti s prodajom zemljišta domaćim i stranim investitorima.     

Četvrti projekt jest Kućanska rampa - kapitalni projekt, jedan od najzahtjevnijih ikada, a ujedno i jedan od najznačajnijih za budući urbani razvoj grada. Projekt je uvršten u strateške županijske projekte jer veliki, kapitalni projekti zahtijevaju ozbiljan pristup, definiranje rokova, a naročito izvora financiranja.

Mladi jesu budućnost, ali su i sadašnjost te najvažnijim smatramo stvaranje uvjeta upravo za djecu i mlade te smo nakon osam godina riješili radni status učiteljica i učitelja u produženom boravku, po prvi puta će školske sportske dvorane bit će dostupne za sport i rekreaciju tijekom cijele godine, povećali smo iznose stipendija za deficitarna zanimanja te smo se kao prvi grad u Hrvatskoj uključili u borbu protiv menstrualnog siromaštva financiranjem higijenskih potrepština za učenice viših razreda osnovnih škola, osiguravamo inicijalna sredstva za projekte obnove i gradnje novih vrtića, objekata društvene namjene. Planiramo i izgradnju stambenih jedinica namijenjenih mladima. Uveli smo stipendije za deficitarna zanimanja od prve godine studija, povećali smo iznose božićnica za djecu, planiramo i čitav niz novih programa i projekata kojima ćemo olakšati roditeljima i uljepšati život našoj djeci i mladima.

Nismo zaboravili niti na sugrađane koji su stvarali i gradili naš grad. Povećali smo iznos božićnica na 200 kuna te povisili cenzus na 2.500 kuna. Planiramo i druge vidove ne samo pomoći, već prije svega unapređenja kvalitete života osoba starije životne dobi.

Na području kulture i turizma, u planu su programi i projekti koji će pozicionirati Varaždin kao jednu od najatraktivnijih kulturnih i turističkih destinacija kontinentalne Hrvatske. Ponosni smo na turističku zajednicu Grada koja je, bez obzira na okolnosti uzrokovane bolešću korona virusa, organizirala najveće i najposjećenije turističke manifestacije u Hrvatskoj Špancirfest i kao što se i sami možete uvjeriti najljepšeg Adventa ikada. Ujedno čestitam na nominaciji za EU nagradu za suvremenu arhitekturu – Mies van der Rohe za arhitektonsko rješenje Trga tradicijskih obrta.

Aktivno radimo na potpunoj transparentnosti proračuna i rada Gradske uprave općenito, pripremi dokumenata za ITU, reviziji infrastrukturnih projekata te aktivnom uključivanju građana u donošenje odluka od participativnog proračuna do savjetovanja za sva važna pitanja jer je načelo supsidijarnosti temelj našega rada sljedeće četiri godine. 

Ususret novim mogućnostima apliciranja za sredstva iz EU fondova, u novom proračunskom razdoblju nastojat ćemo samostalno ili u suradnji s poslovnim bankama utemeljiti Fond za predfinanciranje projekta i Fond za sufinanciranje projekata kako bismo pomogli u povlačenju što više europskih sredstava u naš Grad.

Sve to nije moguće bez kvalitetnog i efikasnog upravljanja, a čovjek je ključ svakog uspjeha te smo reorganizirali gradsku upravu, grad smo s najmanjim brojem pročelnika u Hrvatskoj, gradimo sustav u kojemu će posebna pozornost biti posvećena daljnjoj specijalizaciji i dodatnoj edukaciji djelatnika.

Drage sugrađanke i sugrađani, premisa Gradske uprave kojoj sam na čelu je kako svaka generacija mora svoje zadaće izvršiti, a ne ih ostavljati budućim generacijama. Mi nastojimo mijenjati naš grad sa željom da njegov identitet i tradicija ostanu isti, jer, identitet Varaždina zapravo je identitet Varaždinaca.

Sve što planiramo i radimo, radimo za stanovnike ovoga Grada, a ne za svečanu sjednicu niti za svoje hvalospjeve. Rezultati u svega šest mjeseci su svakom dobronamjernom Varaždincu i dragom posjetitelju našeg grada jasno vidljivi, kako u gradu tako i u prigradskim naseljima i učinjeni su samo s jednim ciljem na dobrobiti i  zbog zadovoljstva svih naših građana. Onima koji vjeruju u nas i naša djela i dobre namjere slike i nabrajanja nisu potrebni, a one koji sumnjaju i ne vjeruju neće razuvjeriti moj govor ili najljepša fotografija na svečanoj sjednici. 

Moja vizija Varaždina je moderan, srednjeeuropski, prije svega grad uspješnih, zadovoljnih i ponosnih ljudi. Grad u kojem građani sagledavaju njegove mogućnosti i znaju oplemeniti njegove potencijale. Grad u kojem su ljudi ponosni što su u njemu rođeni, sretni što u njemu imaju prilike živjeti, poduzetni jer žele pridonijeti razvoju svojeg grada. Grad visokog društvenog, socijalnog i komunalnog standarda. To ćemo u razdoblju pred nama i ostvariti.

Svoj posebni doprinos u razvoju Varaždina, daju i ljudi koje danas nagrađujemo i odajemo im priznanje. Ovo je dan kada svojim sugrađanima dajemo do znanja da cijenimo njihov trud i rad za dobrobit svojega Grada. U svakom razdoblju povijesti Varaždina za stvaranje rezultata i razvoj naše sredine, uvijek su bili zaslužni ljudi. Varaždin su ljudi i stoga posebne čestitke upućujem ovogodišnjim laureatima koji će danas primiti javna priznanja Grada Varaždina.

Zahvaljujem i svim našim ustanovama, klubovima i društvima koje kvalitetom svog rada i programima nadilaze veličinu Grada i promiču njegove vrijednosti u zemlji i inozemstvu. Hvala svim poduzetnicima i obrtnicima koji čuvaju radna mjesta i otvaraju nova, hvala i za sve nove investicije kojih je iz dana u dan sve više. Zahvala i svim djelatnicima gradske uprave, gradskih poduzeća i institucija s kojima od prvog dana upravljanja Gradom izvrsno surađujemo. Posebno hvala Predsjednici gradskog vijeća i svim vijećnicama i vijećnicima. Zahvaljujem i Županu i županijskoj upravi na kooperativnosti. Dokazali smo da koliko god bili politički različiti, uljudnom komunikacijom možemo zajednički raditi i pridonositi boljitku naših građana.

S ponosom ističemo kako smo višenacionalni Grad u kojem u zajedništvu i slozi žive mnoge zajednice koje su dale nemjerljiv doprinos razvoju Varaždina. Budimo i dalje primjer suživota i tolerancije.

Ne smijemo zaboraviti kako se Varaždin gradio stoljećima, kako smo svi mi danas njegovo djelo, ali da trebamo biti i njegovi graditelji. Varaždin je jedinstven Grad kojeg volimo i kojem puno toga dugujemo. Svjesni činjenice da se nikada nećemo moći odužiti Gradu koji nam je dao svoju pripadnost, ponos, identitet koji nas čini prepoznatljivima i izvan granica Hrvatske danas i uvijek imamo razloge za slavlje i ponos što mu pripadamo. Sretan nam svima Dan grada i blagdan sv. Nikole njegova zaštitnika.“

 

Galerija fotografija:

https://varazdin.hr/svecana-sjednica-gradskog-vijeca-grada-varazdina-dan-grada-varazdina-2021/