29. svibanj 2016. | Autor: [email protected]

Svečano otvoreno spomen obilježje poginulim braniteljima

otkrivanje spomen obilježja poginulim braniteljima Varaždinske županije

Na Varaždinskom groblju danas je otkriveno spomen obilježje hrvatskim braniteljima Varaždinske županije smrtno stradalim i nestalim u Domovinskom ratu. U ime Grada Varaždina i Varaždinske županije i udruga proizašlih iz Domovinskog rata vijenac su položili gradonačelnik Goran Habuš, župan Predrag Štromar te Ljubica Florijan – Cerovečki, predsjednica Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata Varaždinske županije.

Također vijence su položili ministar branitelja Tomo Medved i Zdravko Jakop, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović i pomoćnik ministra obrane. Prigodnu molitvu održao je fra Marko Malović, gvardijan Franjevačkog samotana u Varaždinu.

Nakon intoniranje himne, pročitana su imena svih 175 smrtno stradalih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja. Prigodan govor u ime obitelji poginulih branitelja održala je gospođa Ljubica Florijan – Cerovečki koja je tom prilikom zahvalila Gradu Varaždinu i ostalim gradovima i općinama na realizaciji ovog važnog spomenika za poginule branitelje i njihove obitelji. Uz Grad Varaždin, uređenje spomen obilježaja sufinacirali su Varaždinska županija, gradovi Lepoglava i Varaždinske Toplice te općine Cestica, Martijanec, Petrijanec, Sračinec, Sveti Ilija, Trnovec Bartolovečki, Vidovec i Vinica, a ukupni troškovi su iznosili oko 350.000,00 kn.

„ Drago mi je da smo se okupili ovdje i tako odali počast svim poginulim i nestalim braniteljima iz Varaždinske županije. Ovaj spomenik u obliku otvorene knjige podsjetnik je svima nama na branitelje koji su položili živote za domovinu i na tome im veliko hvala“ – rekao je gradonačelnik Goran Habuš.