10. kolovoz 2019. | Autor: Maja Hrešć

Svečano otvoreno Ekipno prvenstvo Europe u atletici - 2. liga

Gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok te njegov zamjenik Zlatan Avar u subotu su prisustvovali svečanom otvorenju velikog sportskog spektakla, Ekipnog prvenstva Europe u atletici – 2. liga koje se od 10. do 11. kolovoza održava na varaždinskom stadionu Sloboda.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, natjecanje je otvorio njegov izaslanik, saborski zastupnik Anđelko Stričak. Otvorenju su nazočili i Erich Teigamägi, delegat Europskog atletskog saveza, Ivan Veštić, predsjednik Hrvatskog atletskog saveza te Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora.

Više od 600 vrhunskih atletičara iz 12 europskih zemalja natječu se za svoje reprezentacije na jednom od najvećih sportskih susreta održanim u gradu Varaždinu.

Gradonačelnik je prigodnim govorom pozdravio sve natjecatelje i zaželio im srdačnu dobrodošlicu u grad Varaždin, na obnovljeni stadion Sloboda: “Nije puka koincidencija da se ovo održava u Varaždinu jer Varaždin je bio prvi slobodni kraljevski grad u ovom dijelu Europe, a atletika je kraljica sportova. Želim svima da postignu što je moguće bolje rezultate.” Također je zahvalio svima, a osobito lokalnom atletskom klubu koji je uspio organizirati ovakvu europsku manifestaciju.

Obnovu stadiona i organizaciju natjecanja gradonačelnik je nakon otvorenja komentirao i predstavnicima medija: “Obnovili smo naš atletski stadion koji je prema općoj ocjeni i ocjeni naših kolega iz Europske atletske federacije jedan od ljepših atletskih stadiona. Nije velik, ali ovakvih malih stadiona nema puno u Europi. Atletika je kraljica sportova i za razvoj atletike stvoriti dobre uvjete te materijalne pretpostavke, objekte, stazu, je najbolje ulaganje u sport. Prvi put smo 2003. godine rekonstruirali stazu. Sad smo to napravili ponovo i ona će idućih deset godina biti primjerena i pogodna za najveća atletska natjecanja. Jako mi je drago čuti da su gosti iz dvanaest država iznimno zadovoljni gradom, oduševljeni organizacijom, Varaždinom u cjelini, smještajem u Studentskom domu. To sve pokazuje da Varaždin danas stvarno ima pretpostavke za organizaciju najvećih sportskih natjecanja u Europi. Došao je velik broj nacionalnih timova, popratnog osoblja, i puno gledatelja izvana, što je odlična promidžba gradu Varaždinu.” – istaknuo je gradonačelnik Ivan Čehok.

Prvi dan prvenstva obilježila je pobjeda Sandre Perković, a sutra se očekuje nastup Sare Kolak i borba Hrvatske za ostanak u ovom rangu natjecanja europske atletike.