23. rujan 2023. | Autor: Maja Hrešć

Svečano otvorene 53. Varaždinske barokne večeri

U varaždinskoj katedrali u petak su svečano otvorene 53. Varaždinske barokne večeri uz glazbenike La Centra Barockorchester iz Švicarske, kontratenora Carlosa Menu, sopranisticu Jone Martinez  i Zbor Hrvatske radiotelevizije.

Svečanosti su se odazvali gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj, zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Lovro Lukavečki, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, a festival su svojim dolaskom podržali ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Damir Habijan, posebni savjetnik za kulturu predsjednika Republike Hrvatske Zdravko Zima, saborski zastupnici Barbara Antolić Vupora, Siniša Jenkač i Natalija Martinčević, zastupnica u EU parlamentu Sunčana Glavak, veleposlanik Švicarske konfederacije u Hrvatskoj Urs Hamer, brojni veleposlanici i mnogi uvaženi gosti.

Andrea Marcon, dirigent, orguljaš i čembalist, jedan od najcjenjenijih glazbenika i specijalista za ranu glazbu izabrao je program koji je ujedinio djelo hrvatskog skladatelja Amanda Ivančića i djela baroknog velikana Antonija Vivaldija.

U svom pozdravnom govoru varaždinski gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj zahvalio je Švicarskoj Konfederaciji koja je partner 53. izdanja festivala. Također je istaknuo kako je zahvaljujući visokom pokroviteljstvu Predsjednika Republike te podršku koju iskazuju Ministarstvo kulture i medija, Hrvatska turistička zajednica, Varaždinska županija, sponzori, donatori i Klub mecena omogućen festival s 25 vrhunskih koncerata, od kojih 17 u Varaždinu, a 8 izvan Varaždina i bogat popratni program Total Baroqua i Swiss Cornera. „Od samih početaka 1971. godine, Grad Varaždin pruža financijsku i logističku podršku festivalu koji je jedinstven u širem europskom regionalnom okviru. To nam se višestruko dobro vratilo jer je tijekom minulih godina festival postao jedna od najvažnijih odrednica našeg varaždinskog identiteta.“ – rekao je gradonačelnik. Naglasio je da Barokne večeri na najbolji način sjedinjavaju i našu povijest i kulturu, našu ekonomsku snagu, ali i naše kontakte s prijateljima u cijelom svijetu kao izraz naše gostoljubivosti te da istovremeno isprepliću bogatu glazbenu tradiciju, ali i našu sadašnjost, naše vizije i težnje o budućnosti kakvu želimo graditi za naš grad, za naše Varaždinke i Varaždince. Istaknuo je izniman trud maestra i ravnatelja festivala Davora Bobića i cijelog tima Koncertnog ureda u organizaciji cijelog festivala.

„Za Švicarsku je privilegija što je zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri i drago mi je što imamo priliku u vašem gradu i na festivalu predstaviti najbolje barokne ansamble iz Švicarske.“ – naglasio je veleposlanik Švicarske u RH N. E. Urs Hammer.

„Varaždin i  barokna glazba kao što i sami znate već su odavno svojevrsni sinonimi. Da je tome tako posvjedočio je i ovaj Festival koji se održava po 53. put i čiji je ugled odavno prešao granice naše matične zemlje.“ – poručio je u svom govoru izaslanik predsjednika RH i njegov savjetnik Zdravko Zima.

53. Varaždinske barokne večeri otvorila je ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek. „Ovo je jedan od naših najvažnijih nacionalnih festivala, festival koji povezuje tradiciju muziciranja s najvrednijim spomenicima koje imamo u Hrvatskoj. Veseli me da se iz godine u godinu vidi sve veći interes publike i izvođača. Varaždinske barokne večeri pomogle da se u Hrvatskoj više vrednuje, upoznaje i istražuje i naša barokna glazbena baština, ali i baština onih država koje su zemlje gost. Drago mi je da je ove godine zemlja partner Švicarska, koja ima vrlo vrijednu tradiciju i veselim se koncertima u danima ispred nas.“ – rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Damir Habijan, kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, kao i brojni uzvanici čestitao je organizatorima: „Čestitam i Koncertnom uredu i maestru Davoru Bobiću što nas očekuje 25 vrhunskih glazbenih programa i vjerujem da će Varaždinke i Varaždinci, kao i ostali posjetitelji, s obzirom na nacionalni značaj ovog festivala, ali i njegov renomirani glas diljem Europe, sigurno uživati u ovim baroknim danima.“

Ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić ponosan je što su i ove godine za publiku osigurane vrhunske glazbene „poslastice“. „Ove godine nam dolaze najbolji ansambli iz Švicarske i  presretan sam što smo uspjeli u Varaždin dovesti maestra Marcona, koji je jedan od uzora u interpretaciji barokne glazbe. Švicarska je ponosna na svoj sustav obrazovanja za ranu glazbu i privilegija je festivala što će nam se pridružiti švicarski glazbenici. Zahvaljujem i svim veleposlanicima koji su okupili na koncertu otvorenja, jer je i to dokaz da smo prepoznati kao festival, kojeg krasi i dosljednost u kvaliteti.“ – poručio je ravnatelj Bobić.

Zahvaljujući ovogodišnjem partnerstvu sa Švicarskom Varaždinci i gosti imali su priliku degustirati i švicarske delicije na glavnom gradskom trgu u Swiss corneru, kao i kod Starog grada gdje su nakon svečanog koncerta otvorenja koncert održali glazbenici iz Švicarske okupljeni u band Schäbyschigg, a varaždinsko je nebo već tradicionalno na kraju prve festivalske večeri prošarao vatromet.